Tradicionalni planinarski doček Nove godine na najmističnijem hrvatskom vrhu

Planinarski doček Nove godine na Kleku tradicionalni je siječanjski pohod koji gotovo tri desetljeća prvu nedjelju u godini privlači planinare iz cijele Hrvatske. Organizatori ovog zanimljivog planinarskog pohoda su planinari iz HPD Klek iz Ogulina, a za sudionike se brine i HGSS stanica Ogulin.

Ovaj planinarski pohod prava je poslastica koja privlači zaljubljenike u planinarenje i druženje na otvorenom. Klek je planina uz koju se vežu brojne narodne legende i priče.

Klek stoljećima privlači putnike i istraživače, a osebujan izgled njegovog vrha raspiruje maštu kao niti jedan drugi vrh u Hrvatskoj. Sa svake strane svijeta pokazuje drugi oblik, a ističe se vršna prevjesna stijena. Klek sa 1181 metrom nadmorske visine ne spada među najviše hrvatske planine. No stjenovit vapnenački vrh ga čini višim i naizgled nepristupačnim. Nekoć je zacijelo ulijevao i strahopoštovanje.

Hrbat planine gledan s istoka, iz smjera Ogulina, nalik je golemom okamenjenom divu. Div je polegao na leđa, glava mu je glavni vrh Kleka, a noge uspavanog gorostasa su dvije hridi Klečica. Div se doima kao da je duboko usnuo, no neka druga bića ne daju mu mira za olujnih noći. Legenda kaže da kada oko Kleka sijevaju munje i praskaju gromovi, to vještice pozivaju na sijelo na njegovom vrhu.

///Klek, Ozalj i Rastoke kriju legende o vješticama i vilama

Planinarski doček zakazan je za podne u nedjelju 08. siječnja.

Naslovna fotografija: Vjekoslav Žgela, izvor: Turistička zajednica grada Ogulina

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.