Tri Green Destinations priznanja za hrvatske destinacije

spot_img

Hrvatske destinacije postigle su izniman uspjeh na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB u Berlinu. Park prirode Telašćica nagrađen je srebrnim Green Destinations priznanjem, dok su Turistička zajednica Zagrebačke županije i klaster Lika Destination dobili brončano priznanje Green Destinationsa.

Metodologija i propisani standardi za uspješan proces certificiranja prema Green Destinations modelu iznimno su zahtjevni. Radi se o najsveobuhvatnijem procesu certificiranja održivosti u turizmu u svijetu, koji obuhvaća četiri komponente održivog razvoja – društvenu, okolišnu, ekonomsku i kulturnu. Osim što je priznanje vrlo zahtjevno dobiti, isto je potrebno i ponovno potvrditi. Stoga sve nagrađene turističke destinacije nakon dvije godine očekuje novi evaluacijski proces.

Green Destinations priznanja potvrđuju Hrvatsku kao jednu od vodećih europskih destinacija održivog turizma

Park prirode Telašćica je prvi, a trenutno i jedini, park prirode u Hrvatskoj s Green Destinations certifikatom. Pristiglo priznanje je značajan doprinos promociji Dugog otoka kao destinacije održivog turizma. Dugi otok je fokusiran na očuvanje prirodnih i kulturnih resursa te se profilirao u kontekstu odgovornog i održivog razvoja turizma. Nastojanja cijele destinacije prate i pružatelji usluga u turizmu. Tako je Villa Nai 3.3 s Dugog otoka nedavno postala prvi hotel unutar Leading Hotels of the World organizacije s Good Travel Seal certifikatom kojeg dionicima u turizmu dodjeljuje Green Destinations.

Lika Destination tako je postala najveća destinacija koja obuhvaća čak tri županije u Hrvatskoj certificirana prema Green Destinations modelu, najsveobuhvatnijem operativnom alatu za održivo upravljanje u turizmu. Prisjetimo se, 2020. godine Klaster Lika Destination upisan je na njihov popis TOP 100 svjetskih održivih destinacija. Priča razvoja destinacije Lika tada je zauzela visoko treće mjesto te je predstavljena upravo na istoimenom sajmu.

lika destination

Nakon intenzivne pripreme i predstavljanja opsežnih dokumenata koji pokrivaju čak 84 kriterija održivosti, te neovisnog auditiranja na terenu, Zagrebačkoj županiji dodijeljen je brončani Green Destinations certifikat koji označava izvrsnost u svim područjima upravljanja održivom destinacijom. Ovaj certifikat također priznaje napore destinacije za očuvanjem atraktivnosti turizma u budućnosti, ne samo kroz vidljive i opipljive aspekte poput prirodne baštine, već i kroz politike i planove upravljanja koji uzimaju u obzir principe održivog razvoja.

tz zagrebačke županije Green Destinations priznanja

Zlato za turistički promotivni film “Zagorje – Bajka na dlanu”

U sklopu sajma ITB Berlin dodijeljene su 24. The Golden City Gate Tourism Awards 2024. U kategoriji “Eco Tourism International” turistički promotivni film “Zagorje – Bajka na dlanu” je osvojio zlato. Filmom se prikazuju ljepote i turistička ponuda Zagorja – Bajke na dlanu, posebnosti koje svaka od lokacija nudi budućim posjetiteljima te se nizom atraktivnih kadrova posjetitelja vodi kroz destinaciju.

Promotivni film podsjeća na najljepše trenutke svih onih koji su već bili u Zagorju, ali i poziva sve da dođu i stvore nove doživljaje.

Podsjetimo, i promotivni film Turističke zajednice otoka Krka, “Echoes of Adventure”, ovjenčan je nagradom. Film koji je producirao talentirani tim Level 52 iz Labina, osvojio je nagradu Golden Star 2024!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.