Turizam nije samo na Jadranu: Brodsko-posavska županija bilježi odlične turističke rezultate

Da se ne odvija turizam samo na Jadranu dokaz je Brodsko-posavska županija koja je u kolovozu dosegla 81 posto, a u osam mjeseci 77 posto noćenja iz najbolje 2019 predpandemijske godine. U prvih osam mjeseci u Brodsko-posavskoj županiji zabilježeno je 16.390 dolazaka ili 38,36 posto više i 32.352 noćenja ili 35,06 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Zahvaljujući iznimno kvalitetnim turističkim proizvodima i atraktivnim manifestacijama na području županije kolovoz je do sada najbolji turistički mjesec. 

U odnosu na prošlogodišnji kolovoz ove je godine na području županije registrirano 4.092 turističkih dolazaka što je 102,48 posto više te 6.582 noćenja ili 81,64 posto više u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. Veseli i činjenica da su od ukupnog broja turista, 60 posto bili stranci, a 40 posto domaći gosti. Treba istaknuti kako je zabilježeno čak 81 posto noćenja iz istog promatranog mjeseca najbolje pretpandemijske 2019. godine, ističe Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije.

Od početka godine najveći rast u Cerniku, u kolovozu u Novoj Gradiški

Članak se nastavlja ispod oglasa

U osam mjeseci ove godine najveći turistički rast  zabilježio je Cernik i to čak 153 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Slijedi Garčin s povećanjem od 109 posto te Grad Slavonski Brod s porastom od 35 posto. Promatrajući kolovoz s istim mjesecom prošle godine, najveći rast u noćenjima od 105 posto ili 985 noćenja bilježi Nova Gradiška, prvenstveno zahvaljujući atraktivnim manifestacijama koji su snažan generator turističkog rasta.  

U usporedbi s prošlogodišnjim kolovozom, sjajan rast od čak 225 posto ima i Garčin. U toj općini registrirano je 156 noćenja za razliku od istog mjeseca prošle godine kada je zabilježeno 48 noćenja turista. Rast noćenja u kolovozu za 68 posto bilježi i novo osnovana TZ Meridiana Slavonica (općina Nova Kapela, Oriovac i Brodski Stupnik) gdje je registrirano 536 noćenja u odnosu na prošlogodišnji kolovoz  od 362 noćenja.

Broj noćenja na OPG-ovima, salašima i rančevima nikad bolji

I Slavonski Brod je u zadnjem ljetnom mjesecu ove godine ostvario povećanje od 82 posto, odnosno bilježi 3.850 noćenja u odnosu na kolovoz 2020. To je i logično jer se tamo nalazi najveći broj turističkih objekata na području Brodsko-posavske županije, 73 od ukupno 139, ili 864 od ukupno 1.644 ležajeva.

– Prema vrsti smještaja u kolovozu ove godine porastao je broj noćenja na OPG-ovima i to ne samo u odnosu na 2020., nego i na rekordnu 2019. Ove godine u odnosu na pretprošlu 2019. bio je veći za 28,12 posto. I u objektima u domaćinstvu u promatranom je mjesecu zabilježeno 1.452 noćenja, što je 14,06 posto više u odnosu na isti mjesec pretprošle godine kada je zabilježeno 1.273 noćenja. Navedeni statistički podaci ukazuju samo na jedno – gosti traže autohtono, originalno i turistički nepotrošeno uz boravak u prirodi, a upravo to nudimo u našoj županiji, zaključuje Ružica Vidaković.  

Naslovna fotografija: Poloj na Savi
Foto: Nina Đurđević, HTZ

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.