Turopolje je dom crnih tartufa i turopoljske svinje, ali i pramajka kravate

Nadomak glavnog grada, u kojem god smjeru krenuli, lako je naići na pitome krajolike i impresivne vidikovce, a Turopolje pruža toliko više od očekivanog. Bilo da želite svoj dan završiti u turopoljskoj drvenoj kući, uz kamin i romantičnu večeru s tartufima koje ste sami ranije tog dana ulovili… ili pak gledajući u zalazak sunca s terase nazdraviti jednom od butelja vrhunskog vina ovoga kraja, neočekivana iskustva Zagrebačke županije čekaju da ih doživite i podijelite s drugima. Svi znamo za priču o turopoljskim tartufima, turopoljskoj svinji zbog koje je ovdje špek najbolji, ali samo rijetki znaju za podgutnicu i poculicu, koje su i novi nosivi suveniri Velikogoričkog kraja. Krenimo redom….

Turopoljski tartufi – podzemno plemstvo šumskog carstva

Turopoljskim su krajem nekada davno kročili plemići i svakim su korakom tu neovisnu malu državu stavljali na povijesnu kartu Hrvatske. Danas, Turopolje na gastronomsku kartu svijeta stavlja plemstvo sasvim druge sorte: turopoljske tartufe. Ova izvana neugledna, ali okusom i mirisom veličanstvena gljiva raste skrivena od pogleda, ispod zemlje, uz korijenje hrasta lužnjaka i lijeski turopoljskih šuma.

Kad govorimo o turopoljskim tartufima, govorimo o čak 16 različitih vrsta jer turopoljski lugovi kriju Tuber uncinatum, Tuber macrosporum, Tuber mesentericum, Tuber brumale, Tuber prigmenius bos koji nosi naziv prema izumrlom turopoljskom govedu te Tuber Kolić koji nosi naziv po svom pronalazaču.

Tartufi se što je zanimljivo mogu pronaći tijekom cijele godine, a odlučite li se poći u lov na tartufe u Turopolju, nećete daleko dospjeti bez pomoći tartufarovog najboljeg prijatelja – psa. Naravno, radi se o sasvim posebnim psima sposobnim nanjušiti prisustvo tartufa na 5 cm ispod površine zemlje. Nakon uspješne potrage, u okusu i mirisu tartufa treba i uživati. Lokalni specijaliteti savršeno se slažu sa svježe naribanim turopoljskim tartufom, a da biste to zaista i iskusili, samo se potrebno uputiti u pravcu Turopolja. Čuli ste za nadaleko poznate štrukle s tartufima?

Turopoljska svinja – štićenica hrastovih šuma i miljenica sladokusaca

Nekoć davno, na području Turopolja smjestila se prava mala država u državi. Riječ je o Plemenitoj općini turopoljskoj utemeljenoj u 13. stoljeću. Sve je počelo povlasticom Bele IV. kojom je imenovao nekolicinu turopoljskih plemića i time ih oslobodio svih dužnosti prema gradu Zagrebu. Gotovo osamsto godina kasnije, sloboda je i dalje na cijeni u Turopolju, a u njoj uživaju ni više ni manje nego -turopoljske svinje!

Ove svinje neobičnog, simpatičnog izgleda srest ćete kako slobodno trčkaraju šumom u potrazi za skrivenim zalogajčićima poput korijenja, žirova, a uz malo sreće i pokojeg tartufa. Turopoljska svinja vrlo je stara pasmina koja potječe od divlje europske svinje, a prvi put se u spisima spominje još u 14. stoljeću. Prepoznatljivom je čini karakteristična gusta, kovrčava i čekinjasta dlaka krem boje s pokojom tamnom mrljom te velike, poluklempave uši.

Stoljećima je vladala hrastovim šumama ovog područja i prehranjivala generacije, no krajem 20. stoljeća gotovo je nestala i još uvijek spada u kategoriju kritično ugroženih vrsta. Danas njezin broj zahvaljujući programima revitalizacije polako ali sigurno raste i teško je povjerovati da je u jednom trenutku broj turopoljskih svinja pao na svega pet primjeraka.

Meso turopoljske svinje karakteristične je ružičaste boje i prošarano je intermuskularnim mastima što mu daje posebnu sočnost. Ne treba spominjati da je posjet Turopolju i malim OPG-ovima prilika da okusite slavni turopoljski špek koji se topi u ustima, pršut ili kobasice od mesa turopoljske svinje, a naiđete li na lokalni restoran koji u ponudi ima ovu rijetku i cijenjenu namirnicu, možete biti sigurni da je pred vama gastronomsko iskustvo vrijedno pamćenja.

Turopoljska podgutnica, pramajka kravate

Podgutnica je nastala iz turopoljskog ponosa, ljubavi banderijalca i njegove odabranice, te čežnje vojnika za voljenim domom. Iz obveze Plemenite općine turopoljske da se odaziva kraljevom pozivu na vojnu rođen je Turopoljski banderij. Pod svojom zastavom, brojnošću od 120 do 400 konjanika i pješaka, vojuju unutar kraljevstva o svom trošku, a izvan granica na teret kralja.

Ratni vojni put Turopoljaca, odnosno Turopoljskog banderija, započinje više stoljeća ranije od 1526. godine i bitke protiv Turaka na Mohačkom polju gdje nalazimo najstarije zapise o ratovanjima Turopoljaca. Banderij najčešće zatječemo na turskoj granici i u Vojnoj krajini (15.-18. stoljeće), a tijekom 17. i 18. stoljeća na talijanskim, njemačkim, francuskim i češkim ratištima.

Gdje je u ovoj priči podgutnica?

Podgutnica je rubac ili ukrašena vrpca koja se vezala pod vratom, odnosno – pod gutom, odakle i naziv „podgutnica“, te je u Turopolju nalazimo kao ukrasni dodatak odjeće, danas narodne nošnje, kao i dio odore vojnika Turopoljskog banderija.

Kako je podgutnica došla do Francuske i postala preteča kravati?

Turopoljski plemenitaši kroz svoj banderij štitili su naš kraj i Hrvatsku, ali imali i obvezu sudjelovati u vojnim pohodima za kraljevstvo. Naši banderijalci, koji su bili laka konjica, kao dio hrvatske vojske su bili među Hrvatima koji su sudjelovali u Tridesetogodišnjem ratu te u prvom dijelu 17. stoljeća stigli do Francuske. Njihov rubac, koje im kao uspomenu na dom te zavjet ljubavi i vjernosti vežu djevojke i žene, zapazili su Francuzi pa i sam kralj Luj XVI. koji ju je prihvatio kao novi modni detalj – rubac koji se veže na hrvatski način „a la Croate“.

S obzirom na povijesnu predaju o načinu nastanka kravate, vojnu ulogu Turopoljskog banderija u europskim ratovanjima kao i samu raširenost podgutnice u Turopolju, imamo pravo vjerovati da je upravo Turopolje kolijevka kravate.

Poculica ženski suvenir Turopolja

Pokrivanje glave udatih žena kao vidljivi znak njezinog statusa prastari je običaj sačuvan do danas. Odmah poslije vjenčanja mladoj su se sneji pletenice omotavale oko punteka na zatiljku i kosa se pokrivala poculicom – turopoljskom ili posavskom halbicom i preko svega se stavljala peča (marama). Poculica je ženski suvenir kojima se Turopolje diči isto kao i svojom muškom maramom koja je preteča današnje kravate.

Turopolje kroz predmete sjećanja

– Podgutnica i poculica najbolji su promotori našeg Turopolja jer protkani kreativnom idejom Turističke zajednice Zagrebačke županije daju funkciju odličnog suvenira koji osim cool nosivog proizvoda ima i prigodno pakiranje koje vas podsjeća na destinaciju. Suvenir putnika uvodi u lokalnu tradiciju i baštinu te ga emotivno veže i podsjeća na posebnost doživljenog, odašilje brojne poruke o ljepoti destinacije, legendama, načinu života domaće zajednice, ali prije svega kupnjom suvenira putnik participira u plemenitom cilju lokalne zajednice. Suradnja Turističke zajednice Zagrebačke županije i privatnog sektora rezultirala je autentičnim i originalnim dizajnom koji postiže visoku razinu prepoznatljivosti, a s druge strane s takvim se suvenirom lokalno stanovništvo može identificirati, pojašnjava nove suvenire Turopolja direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović dodajući kako je zanimljiva priča o Turopolju kao mjestu iz koje potječe kravata danas neizostavni modni dodatak muške, pa i ženske garederobe u cijelom svijetu.

– Ponosna sam što smo na Dubai Expo kao suvenir koji predstavlja Zagrebačku županiju poslali bezvremensku podgutnicu koja se tako našla uz bok našem najvećem brendu tvrtki Rimac iz Svete Nedelje, zaključuje Alilović. Suveniri koji su predstavljeni nosivi su i pričaju priču Turopolja, ali i cijele Hrvatske kroz povijest i tradiciju ukomponirane u sadašnjost, ali i budućnost. A ako gledamo Turopolje bar u turističkom smisli budućnost mu je zajamčena što zbog tartufa, vina i špeka, što zbog podgutnice i poculice, ali i prirodnog položaja i neodoljivih krajolika.

Krešimir Ačkar gradonačelnik Velik Gorice podržao je ovu hvalevrijednu inicijativu turističkih djelatnika da se promovira baština i kultura i ponosno pokaže cijelom svijetu. -Hrvatsko podrijetlo kravate danas je poznato u cijelom svijetu. Ono što želimo u Velikoj Gorici i Turopolju je na prepoznatljiv način svim našim posjetiteljima predstaviti poveznicu turopoljske podgutnice i kravate kako kroz različite manifestacije, tako i simboličnim obilježjima postavljenima na ulazima u Veliku Goricu, zaključuje Ačkar dodajući kako će upravo na ovim člinjenicama graditi autohtonu turističku priče Turopolja i Velike Gorice.

Dodajmo kako ove zanimljive suvenire tijekom Adventa možete kupiti u Muzeju Turopolja.

Naslovna fotografija: Gorica.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.