U Bakar se vratila straža – podsjetnik na priču o bogatoj bakarskoj tradiciji tunolova

Dovede li vas ovih dana put u Bakar, mogao bi vas iznenaditi neobičan prizor na Žalu ribara uz Hotel Jadran. Iznad mora se ponovo uzdiže takozvana straža, osmatračnica kakva je nekoć služila tunolovu. Ovo je ‘točka na i’ spomen obilježjima povijesnom načinu tunolova kakav je nekad bio svakodnevnica Bakarskog zaljeva.

nova straža bakar
Pogled sa straže, izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Bakra

Bakar je kroz povijest oduvijek bio poznat kao pomorsko, trgovačko i ribolovno središte Hrvatskog primorja. Jedna od važnijih grana gospodarstve zasigurno je bio i tunolov. Najvažnija i kroz niz stoljeća najunosnija jadranska skupina stajaćih tunolovki nalazila se baš u Bakarskom zaljevu, gdje ih je ukupno bilo 10 od čega četiri na Bakarskoj strani odnosno u samom Bakru.

Osim izraza straža, često se koristi i izraz tunera. Ipak treba reći kako je straža bila samo dio tunere, većeg dijela obale koji je sadržavao sve što je za takvu vrstu ribolova bilo potrebno.

stara razglednica bakra
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Bakra

Čemu je služila straža i kako se ribarilo?

Stražar je pratio morsku površinu dok ne bi zapazio srebrni odsjaj jata tuna. Tada bi odjeknuo poznati uzvik: “Tira! Tira!”, što znači “Vuci!”. Drugi ribari bi se sjatili i počeli povlačiti goleme mreže što su spremno dočekivale ribu pod površinom. Kad kažemo “drugi ribari”, mislimo na svo pučanstvo, i stari i najmlađi. Svi su morali prionuti ako su namjeravali izvući mreže potegače koje su, natopljene vodom, težile čitavu tonu!

stara razglednica bakra
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Bakra

Koliko je tunolov bila važna gospodarska djelatnost, govori i činjenica kako Frankopani i Zrinski svoje dvije tunere nisu dali u najam, kao što je bio običaj.

Tijekom godina ove su tunolovke uklonjene, a uspomene na njih kao i način ribolova ostao je samo na starim fotografijama. Ovih dana postavljena je tunera na povijesnom mjestu kod crkve Sv. Margarete, na Žalu Ribara, točnije ispred prostorija SPD Luben i DVD-a Bakar.

nova straža bakar
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Bakra

Očuvanje povijesti ribarstva u Bakru

Priča o interpretaciji i očuvanju povijesti ribarstva u Bakru započela je uređenjem parka Banj u centru naselja Bakar, uz pomoć bespovratnih sredstava Europske unije. Edukativna staza s naglaskom na tunolov, nalazi se na području između dviju nekadašnjih tunolovki “Pod steni” i kod crkve Sv. Margarete, te je postala dijelom turističke ponude čitavog Grada Bakra.

Šetnjom prema Žalu Ribara posjetitelj dolazi do tunere, u blizini koje će se uskoro postaviti oznaka s koje će posjetitelji putem mobilnih uređaja pristupiti 3D animaciji. Radi se o poveznici između tunere i Interpretacijskog centra “O ribi” u Turskoj kući gdje će se nastaviti priča o tradiciji tunolova.

Obalni park Mreže sjećanja
Obalni park Mreže sjećanja, izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Bakra

Park Banj, rekonstrukcija tunere i budući “Interpretacijski centar O ribi”, ponudit će posjetiteljima cjelovitu priču o bogatoj bakarskoj tradiciji ribolova-tunolova, a sve s ciljem da se otrgne zaboravu način života koji pripada jednom dalekom vremenu te da se uspomena na njega sačuva za buduće naraštaje.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.