Uskoro interpretacijski centri o obitelji Frankopan

Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana u Primorsko-goranskoj županiji spaja sedamnaest kaštela i tri sakralna objekta povezana s obitelji Frankopan. Uskoro će svoja vrata otvoriti i osam interpretacijskih centara ove rute, a svaki od njih u fokus stavlja jedno područje vrijedne frankopanske baštine. Interpretacijski centri su uređeni i opremljeni u frankopanskim kaštelima u Kraljevici, Krku, Bakru, Bribiru, Čabru, Brodu na Kupi, te na Trsatu i Grobniku.

Interpretacijski centar Bakar bavi se utjecajem obitelji Frankopan i Zrinski na politiku i gospodarstvo, centar na Grobniku obrađuje prodore Osmanlija i politička previranja u frankopansko doba, a u Novoj Kraljevici posjetitelji mogu doznati što se krije iza Zrinsko-frankopanske urote.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Interpretacijski centar u Bribiru predstavlja zaštitu ljudskih prava i sustav kaznenog prava u doba Frankopana, a centar u Čabru pojašnjava kako su Frankopani i Zrinski uspješno vodili obiteljsko vlastelinstvo. Trsat razotkriva ulogu Frankopana u kulturnom zamahu i širenju duhovnosti, a Krk njihove arhitektonske tragove. U Brodu na Kupi posjetitelje će oduševiti odnos Frankopana i Zrinskih prema prirodi.

Projekt Putovima Frankopana vrijedan je 61 milijun kuna, a njegova je treća faza s 47,3 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije. Interpretacijski centri za posjetitelje će se otvoriti čim to dopusti epidemiološka situacija. Kako bi građani mogli što bolje istražiti rutu Putovima Frankopana, izrađena je istoimena aplikacija, kao i vodič Prijatelj po putu.

Naslovna fotografija: Interpretacijski centar Krk

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.