U centru Zagreba otvoren prvi Muzej kanabisa u Hrvatskoj

Posljednjih nekoliko godina kanabis sve češće puni rubrike brojnih medija. Najčešće je to u pozitivnom kontekstu s obzirom na činjenicu kako nova znanstvena istraživanja ukazuju na razne benefite, od zdravstvene upotrebe do multifunkcijskih svojstava, pa čak i gradnje.

Tvrtko Kračun, vlasnik lanca hemps.hr trgovina u kojima ćete pronaći najveći izbor proizvoda od konoplje, odlučio je gurnuti priču dalje od same trgovine te otvoriti prvi Cannabis Museum Zagreb. Muzej ovakvog tipa ujedno je i prvi u regiji.

U dvorišnoj strani RBA banke na adresi Petrinjska 59, ugledat ćete Muzej kanabisa. Zdanje se rasprostire na dvije etaže, ukupne unutarnje površine od 250 i vanjske dvorišne strane od 150 četvornih metara.

Ulaz u muzej započinje kroz hemps.hr trgovinu gdje ujedno kupujete kartu i to poprilično neuobičajenu. Naime, karta za Cannabis Museum Zagreb su papirići za motanje s filterima.

Sadržaj i bogati opus muzeja uvlači posjetitelja u tisućljetnu priču jedne biljke. Naime, muzej kanabisa na objektivan način prikazuje njezine dobre kao i loše strane. Obiluje znanim i neznanim činjenicama te pričama i citatima poznatih ličnosti i svjetskih političara.

U muzeju uz samu morfologiju kanabisa, moguće je saznati i kako izgleda životni ciklus ove biljke. Također, moguće je vidjeti i pravu biljku koja raste unutar prostora.

– Biljka u našem prostoru je konoplja s dozvoljene liste sorti EU, a kod nas je došla iz Nubikan tvrtke gdje je služila kao majka za propagaciju/kloniranje. Legalnost smo osigurali tako da smo prijavili uzgoj Ministarstvu poljoprivrede, te ishodili zeleno svijetlo i dokumentaciju za prenašanje biljke u naš muzej. Zna se točan slijed koji je jasno dokumentiran i priložen samom Ministarstvu po njihovim uputama. Nije komplicirano koliko zvuči i ovim putem zahvaljujem Ministarstvu na susretljivosti, objašnjava Tvrtko.

Na gornjoj etaži prolazimo kroz eneteogenu upotrebu, od povijesti pa do modernog doba. Ovdje se nalazi i bogata zbirka eksponata novijeg doba iz ovog područja. Obrađena je i medicinska upotreba gdje je na ilustrativan način prikazan endokanabinoidni sustav živih bića, kanabinoidi te popratni spojevi u smislu terpena i flavonoida koji čine glavni sastav biljke kanabisa. Tu je i prostorija “univerzalni kanabis”. Ona govori o multifunkcijskoj upotrebi, od gradnje, izolacije te prehrane s obzirom na bogatu nutritivnu vrijednost biljke kanabisa.

Susretljiva i ljubazna ekipa ovog neuobičajenog muzeja najavljuje dodatne radionice koje kreću na proljeće, a nakon viđenog, zaista se zapitate kako je moguće da je dio prirode, satkan u ljudsku povijest tisućama godina u potpunosti ilegalan zadnjih nekoliko desetljeća.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.