U Krku kušajte gastronomske delicije na bazi smokava do 4. rujna

Dani smokava u gradu Krku, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, održavaju se od 2007. godine te slave cijenjenu voćku Mediterana, smokvu, koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo. Posvećeni primarno edukaciji gostiju i lokalnog stanovništva o smokvi, u svim njenim aspektima, Dani smokava istodobno turistički brendiraju grad Krk i otok Krk kao autentično gastronomsko odredište.

Program manifestacije je bogat i zanimljiv i laicima i stručnjacima, gastronomskim znalcima i gurmanima, gostima i domaćinima, a uključuje prodajno-izložbeni dio s desetak izlagača/ proizvođača smokava i visoko kvalitetnih proizvoda od smokava – pekmeza, džemova, rakija, likera, sireva sa smokvama, smokvenjaka – ali i gastronomsku ponudu 15 ugostiteljskih objekata, koja se tih dana bazira na smokvama.

Sudjelovati možete i na individualnom savjetovanju o uzgoju smokava, radionicama izrade suvenira na temu smokve (od gline i filcane krčke ovčje vune), radionici slikanja Art&Wine te stručnom predavanju dr.sc. Ive Prgomet, na temu “Autohtone i introducirane sorte smokava”.

Ovogodišnje izdanje Dana smokava obilježit će i bogati glazbeni program

U petak će, promenadnim nastupom, dio mediteranske glazbene tradicije predstavit krčka Klapa Nono, izvodeći ne samo klapske pjesme prepoznatljive po višeglasju i a capella pristupu, već i zabavni repertoar. Na upečatljivoj pozornici trga Kamplin iste će večeri nastupiti Dino Ivelja Quartet, ansambl okupljen 2019. godine, koji čine glazbenici Dino Ivelja (na bas gitari), Zvonimir Radišić (na gitari), Luka Vrbanec (na saksofonu) i Leonard Berisha (na bubnjevima). Prošle je godine ovaj kvartet objavio i svoj album prvijenac “Šilo meka jazza”, ispunjen autorskim skladbama baziranim na modernom jazzu.

U subotu se ponovo vraćamo na Kamplin, gdje uživamo u nastupu Ivane Galić & SoulBeat, projekta u kojem se isprepleću ritam i vokal, predvođenog svestranom profesionalnom vokalisticom Ivanom Galić, dobitnicom međunarodnih priznanja koja je stjecala iskustvo na brojnim pozornicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Bend čine vrsni udaraljkaš, pjevač i kompozitor, Commi Balde, jazz pjevač i beatboxer Zoran Puljek, svestrani vrsni gitarist Darko Horvat, multiinstrumentalist Mario Jagec te pijanist i korepetitor, Darko Golubić.

Nedjelja je rezervirana za veseli četvorac gitare, bubnja, trube i trombona – Pachamama Street Connection. Šaroliki repertoar benda sastoji se od domaćih i stranih hitova aranžmanski prilagođenih bendu, a veseli zvuk i pozitivna energija rasplešu svakoga tko se nađe u njihovoj blizini!

Radionica Art&Wine

Likovna radionica Art & Wine je zabavno-edukativno-kulturni program zamišljen kao slikarska zabava, koja ne zahtjeva prethodno iskustvo u slikanju. Uz stručnu suradnicu, u opuštenoj atmosferi, slikaju se likovna djela, po izboru, u tehnici akril na platnu. Ovogodišnji motiv likovne radionice je smokva, koja je zbog svoje svevremenosti, ukusa i izgleda ploda i lista izvor inspiracije mnogim slikarima.

Materijal osigurava organizator, a jedino što vi trebate donijeti je opuštenost i ljubav prema likovnoj umjetnosti.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.