U Sinju će i na ovaj blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije biti posebno svečano

Sinj, jedno od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta, svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, svake godine slavi se posebno svečano. Blažena Djevica Marija za hrvatski narod oduvijek je bila snažni oslonac i nebeska zagovornica. Hrvati su je oduvijek štovali i molili za pomoć u teškim vremenima i nevoljama te s velikim pouzdanjem častili iz zahvalnosti kao kraljicu i najvjerniju odvjetnicu.

Samostan i Svetište Gospe Sinjske
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Sinja

Naime prva asocijacija na Sinj, osim Alke, je Čudotvorna Gospa Sinjska. Blagdan Gospe Sinjske slavi se devetnicom, hodočašćem i velikom procesijom vjernika ulicama Sinja svakog 15. kolovoza na dan Marijina Uznesenja. Presveta Bogorodica Milosrđa prikazana je na oltarnoj slici u crkvi sinjskog franjevačkog samostana. Slavljena je kao čudotvorna u Cetinskoj krajini i opisana kao rajska i zemaljska kraljica, postavljena na prijestolje njezine dobrote, ljubavi i milosrđa.

Gospa Sinjska i Sinjska alka

Nepregledno mnoštvo hodočasnika, svih generacija i sa svih strana Lijepe naše i šire, dolaze u Sinj sa samo jednim ciljem – kleknuti i sklopiti ruke pred Čudotvornom Gospom Sinjskom, prignuti se na tihu molitvu, uputiti molbe i zahvale nebeskoj Majci, zapaliti svijeću pred Gospinim likom i otvoriti srce Njenoj milosti. Čudotvorna Gospa Sinjska nebeska je zaštitnica grada Sinja pa se i Dan Grada slavi 15. kolovoza, naglašavaju u Turističkoj zajednici Grada Sinja.

Gospa Sinjska, Sinj
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Sinja

Iako nema pouzdanih činjenica o podrijetlu slike Gospe Sinjske, poznato je kako je u Sinj stigla 1691. godine s franjevcima iz bosanskohercegovačke Rame, a naslikana je u 15. ili 16. stoljeću. Nakon teške opsade, u noći između 14. i 15. kolovoza 1715. godine, Turci su napustili svoje položaje oko Sinja, a stanovništvo Sinja i Cetinske krajine ovu su pobjedu pripisali čudotvornom zagovoru Gospe Sinjske, čija je slika sve vrijeme opsade bila u tvrđavi, kamo je bila prenesena iz franjevačkog samostana podno grada da je Turci ne oskvrnu. U čast veličanstvene pobjede nad Turcima, Sinjani svake godine tradicionalno održavaju viteški turnir, poznat u cijelom svijetu kao Sinjska alka.

///Sinjska alka – simbol borbe za slobodu i mir, za vlastito ognjište, vjeru i nadu

U Sinju 3. kongres “Dani duhovne baštine marijanskih svetišta”

Kršćani su se odrana okupljali 15. kolovoza zahvaliti Majci Božjoj i proslaviti veliki događaj pa se kao glavni blagdan Gospe Sinjske ustalio blagdan Marijina Uznesenja. Stoga je Sinj idealno mjesto za održavanje kongresa pod imenom “Dani duhovne baštine marijanskih svetišta”.

Kongres će se održavati od 21. do 23. lipnja 2024. u organizaciji Turističke zajednice Grada Sinja i Svetišta Gospe Sinjske te uz podršku Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske turističke zajednice, Grada Sinja i Viteškog alkarskog društva.

Dani duhovne baštine marijanskih svetišta

Cilj ovakvog susreta je dodatno popularizirati, a time i dugoročno sačuvati postojeću sakralnu baštinu hrvatskih marijanskih svetišta. Marijanska svetišta svjetionici su nade svim vjernicima pa se želi doprinijeti njihovu očuvanju razvojem sakralnog turizma, a tako i lokalne zajednice uz pridavanje važnosti duhovnosti i vjeri kako bi se očuvala primarna funkcija samih svetišta.

Kongres duhovne baštine marijanskih svetišta do sada je obuhvatio brojna svetišta s područja Republike Hrvatske te jednako tako i marijanska svetišta hrvatskog naroda u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Prema riječima organizatora, ove godine na Kongresu će gostovati nadbiskup Mieczysław Mokrzycki iz ukrajinskog Lavova, zamjenika priora Svetišta Gospe Čenstohovske iz poljske Jasne Gore te predstavnike svetišta Lichen u Poljskoj.

Svi zainteresirani sudionici trećeg kongresa Dani duhovne baštine marijanskih svetišta svoje sudjelovanje mogu prijaviti putem POVEZNICE. Pored predavanja eminentnih predavača, Kongres će obuhvatiti i obilaske muzeja uz stručna vodstva te kulturno-zabavni program koji je besplatan za sve posjetitelje.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.