U središnjoj Istri 173 kilometra biciklističkih staza

Područje središnje Istre trenutno ima sedam obilježenih biciklističkih staza, koje broje čak 173
kilometra, a u Svetom Lovreču u pogon je puštena peta punionica električnih bicikala na području Turističke zajednice središnje Istre.

Sve više gostiju bira aktivan odmor, stoga ne čudi što je i potražnja za eklektičnim biciklima velika. Kako bi podržali goste u njihovoj želji da Istarsku županiju istražuju na biciklima unazad pet godina postavljeno je pet e-bike punionica, a danas i peta na području Svetoga Lovreča. Ostale se punionice nalaze na području grada Pazina te općina Gračišće, Cerovlje i Tinjan. Osim toga, na području Grada Pazina postavljen je e-bike share point sustav za iznajmljivanje električnih bicikala sa sveukupno četiri električna bicikla, a u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom (IDA), u sklopu EU Projekta ICARUS postavljene su dva bike share pointa s po dvije bicikle u Pazinu i u Lupoglavu. Inače u Istri možete unajmiti srednjoročno i dugoročno e-bicikle, a u ponudi je i organizacija biciklističkih tura te mogućnost dnevnog najma e-bike.

Tradicija biciklizma u središnjoj Istri u Pazinu vezana je uz dugogodišnje djelovanje Biciklističkog kluba Kamen iz Pazina, jednog od vodećih klubova u Hrvatskoj, a u novije vrijeme i BKmtb Istra – jednog od vodećih brdsko biciklističkih klubova u zemlji, te pazinskog društva Trickeri.

Koja je tajna njihovog uspjeha? Marljivost? Dobra organizacija i stručni treneri? Sve to, ali i neponovljivi uvjeti za uspješan trening po brdovitim terenima središnje Istre. Uvjerite se i sami i okušajte se na nekoj od cestovnih, kombiniranih ili mtb staza. 

Izrađene su dvije biciklističke karte središnje Istre – Buzet-Motovun-Pazin (102 Staza dobrih okusa i doživljaja, 614 Staza vodopada , 615 Od lokve do lokve, 616 Supetarska razglednica) i Pazin-Žminj-Svetvinčenat (614 Staza vodopada, 615 Od lokve do lokve, 616 Supetarska razglednica, 617 San Lorenzo) te interaktivna bike karta. Izađena je također i cestovna biciklistička karta za područje cijele Istre. 

Središnja Istra na 95% dolazaka u odnosu na rekordnu 2019.

Na području TZ središnje Istre od 01. siječnja do 01. kolovoza 2021. ostvareno je 20.944 dolazaka (35%
više u odnosu na isto razdoblje 2020.) i 133.599 noćenja (26% više u odnosu na isto razdoblje 2020.).
U usporedbi sa rekordnom 2019. trenutno je tako središnja Istra na 92% dolazaka te 83% noćenja, a sa 15. kolovoza čak na 95% dolazaka.

Na području Općine Sveti Lovreč trenutno je 215 smještajnih jedinica, odnosno 1256 kreveta. Od
početka godine pa do 15.08. ostvareno je 34.292 noćenja što je 22% više u odnosu na 2020. godinu
te 4.479 dolazaka što čini 25% više u odnosu na 2020. U odnosu na rekordnu 2019. godinu rezultati
dolazaka su na 90%, a noćenja na 82%.

Sve više gostiju bira aktivan odmor, stoga ne čudi što je potražnja za eklektičnim biciklima velika. Kako bismo podržali goste u njihovoj želji da Istarsku županiju istražuju na biciklima unazad pet godina postavljeno je pet e-bike punionica, a danas i peta na području Svetoga Lovreča. Ostale se punionice nalaze na području grada Pazina te općina Gračišće, Cerovlje i Tinjan. Osim toga, na području Grada Pazina postavljen je e-bike share point sustav za iznajmljivanje električnih bicikala sa sveukupno četiri električna bicikla, a u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom (IDA), u sklopu EU Projekta ICARUS postavljene su dva bike share pointa s po dvije bicikle u Pazinu i u Lupoglavu.

Područje središnje Istre trenutno ima sedam obilježenih biciklističkih staza, koje broje čak 173
kilometra. Podsjećamo da je od ove godine u Svetome Lovreču, na trgu Placa, otvoren i turističko-informativni punkt.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.