Unatoč koronavirusu Španjolska otvorila granice za turiste

Iako je u nedjelju zabilježeno više od 300 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, Španjolska je otvorila granice za posjetitelje iz većeg dijela Europe. Podsjetimo Španjolska je šesta država u svijetu po broju zaraženih (skoro 300.000), a isto mjesto zauzima i po broju umrlih (28.323). U protekla tri mjeseca, od 14. ožujka, u Španjolskoj su na snazi bile restriktivne mjere kako bi se smanjilo širenje virusa.

Za sve turiste koji od 21. lipnja ulaze u Španjolsku vrijede posebne mjere. Pri dolasku mjerit će im se temperatura u zračnoj luci, a morat će navesti jesu li imali virus i dati svoje kontakt podatke. Pravila o socijalnoj distanci također ostaju na snazi, razmak od 1,5 metar, nošenje maski u trgovinama i u javnom prijevozu, te često pranje ruku.

Otvaranje granica jedan je od posljednjih koraka za oživaljavanje turizma u Španjolskoj, koja već nekoliko tjedana unazad pomalo popušta mjere. Ako se odlučite na posjetu nekoj od tamošnjih destinacija recimo još kako su restorani i kafići već otprije otvoreni, no većina hotela još uvijek je zatvoreno i očekuje povratak stranih turista u većem broju.

Otvaranje prema europskim zemljama prvi je korak ka potpunom otvaranju granica, no i u tom slučaju vrijedit će neka ograničenja. Naime, od 1. srpnja održat će se postupno otvaranje granica s vanjskim zemljama na popisu sigurnih zemalja koje je sačinila Europska komisija, u skladu sa zahtjevima: epidemiološki uvjeti jednaki ili bolji od EU-a, prihvaćanje određenih zdravstvenih uvjeta u mjestu podrijetla, na putovanju i na odredištu, radnje poduzete na principu reciprociteta.

Turizam je jedan od vodećih španjolskih industrija s oko 80 milijuna turista godišnje koji unose oko 12% BDP-a zemlje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.