Upoznajte bogatu povijest Labina kroz besplatni nedjeljni razgled

Mnogo je razloga za posjetiti Labin iz kojeg zasigurno nećete otići razočarani. Grad koji se prvi puta spominje prija gotovo 2.000 godina posjetiteljima nudi pregršt priča, a neke od njih možete doznati kroz razgled koji organizira Turistička zajednica Grada Labina.

Smješten tri kilometra od mora, “grad na brdu” izvrstan je spoj bogate arhitekture i kulturno-povijesnih spomenika. Na brežuljku iznad Rapca srednjovjekovni Labin, čije se staro ime Albona spominje još 285. godine, privlači posjetitelje u svako godišnje doba.

Zato, ako još niste prošetali kroz povijest Labina, njegovim uskim uličicama, u nedjelju, 2. listopada imate prigodu to učiniti uz stručno vodstvo i to potpuno besplatno.

Naime, povodom Svjetskog dana turizma, Turistička zajednica Grada Labina i Pučko otvoreno učilište Labin organiziraju besplatni razgled Starogradske jezgre. Za sve koji se odluče u nedjelju prošetati kroz prošlost Grada recimo kako je u sklopu razgleda osiguran i besplatan ulaz u Narodni muzej Labin i Gradsku galeriju.

Glavni gradski trg oduševit će Vas odlično sačuvanom loggiom iz 16. stoljeća, iz kojeg potječu i glavna gradska vrata sv. Flora. Iznad vrata uklesani su labinski grb te mletački lav, simbol vladavine Venecije. Top iz razdoblja Austrije i niz drugih zanimljivih detalja otkrit ćete šećući starim gradom.

Barokna palača Battiala Lazzarini, današnji Narodni muzej Labin, mjesto je na kojem ćete doznati više o Labinskoj republici. Najveći dio muzeja naime, zauzima prikaz rudarske prošlosti grada. Zbog svojih hodnika i rudnika jedinstven je u ovom dijelu Europe. Nasuprot Narodnog muzeja nalazi se Gradska galerija u koju svakako zavirite.

Na kraju, za sve zainteresirane, recimo kako razgled započinje u 11 sati ispred Info punkta u Starogradskoj jezgri Labina.

Fotografije: Turistička zajednica Grada Labina

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.