Uskoro se otvara Muzej bećarca u Pleternici, pogledajte kako će izgledati

Otvorenje jedne od najvažnijih kulturnih institucija cijele Slavonije, ali i Hrvatske svakim danom je sve bliže. Radi se o Interpretacijskom centru Muzej bećarca, smještenom na pleterničkom Trgu bećarca koji već na prvi pogled prema betonskom popločenju priča priču ponosne ravnice. Posebice ukoliko se pogleda s vrha zgrade na bojane ploče koje predstavljaju plodne slavonske njive, zasijanu pšenicu, izorane brazde i pokošene livade.

Vizija je to Andrije Rusana, zagrebačkog projektanta koji je izradio projekt trga, ali je aktivno uključen i u opremanje i uređenje Muzeja.

Dok se ovih dana postavlja namještaj i multimedija koja će prezentirati bećarac, redateljske i snimateljske ekipe su završile svoj posao, a pri kraju su i zadnji detalji montaže multimedijalnih eksponata koji će posjetiteljima prezentirati ovaj tradicionalni napjev zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro UNESCA.

– Muzej je kruna dugogodišnjeg rada na EU projektima, ali i prikaz kako male sredine poput Pleternice mogu i trebaju raditi velike projekte. Ne u kontekstu financija, nego u kontekstu preuzimanja odgovornosti za interpretaciju važnih segmenata naše tradicije, što bećarac sigurno jest, navodi Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice.

Turistički pokazatelji unutar zadnjih nekoliko godina pokazuju rast kontinentalnog turizma i intenciju aktivnog odmora s novim spoznajama u vidu upoznavanja prostora u koji dolaze. Pleternički Muzej bećarca upravo objedinjuje sve navedeno i zasigurno će postati nezaobilazna točka u turističkoj karti Kontinentalne Hrvatske.

– Brojne aktivnosti radimo paralelno s dovršetkom muzeja, tako će upravo jedni od prvih gostiju biti učenici i njihovi profesori jer ključni dio turizma je osvijestiti lokalnu sredinu i one najmlađe što imamo i što mogu saznati u tom prostoru. Osigurali smo i suradnju s turističkim agencijama, odnosno njihovim agentima iz cijele Hrvatske koji su već obišli našu Terra Panonicu. Upravo te dvije susjedne zgrade sa svojim sadržajem su platforma za sve koji imaju afiniteta ponuditi svoje proizvode, dodala je Šarić.

S tim se slaže i Antonija Jozić, današnja županica, a za vrijeme početka projekta, gradonačelnica Pleternice.

– Ono što smo osjetili od naših ljudi je potreba da budemo hrabri i odvažni, da inovativnošću stvaramo nove vrijednosti. U početku stvaranja projekta i izgradnje trga bilo je i različitih mišljenja, ali kako vrijeme odmiče jako je lijepo vidjeti koliko je ovakav projekt prihvaćen od sve većeg broja ljudi, ne samo u Pleternici i Požeško-slavonskoj županiji nego i šire, rekla je Jozić.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.