Vikend kraj metropole: Kraljevski parti uz vrhunske kapljice

Nanese li vas ovog vikenda put na jednu od vinskih cesta Zagrebačke županije, točnije Zelinsku vinsku cestu možete biti sigurni da je pred vama ne samo iskustvo vrhunskih vina, već i niz nevjerojatnih dogodovština bez obzira na to putujete li s jednom posebnom osobom, većim društvom ili obitelji.

Zelinska vinska cesta prolazi vinorodnim naseljima zelinskog kraja, podregijom Prigorje. Na njoj su vinski podrumi,  vinogradi i kleti poznatih zelinskih vinogradara. Vinogradarska područja pružaju sa na južnim obroncima obližnjih planina.

Posebna pažnja pridaje se ovdje kraljici Prigorja – kraljevini, autohtonoj sorti ovoga kraja. Kraljevina Zelina je i robna marka vina Zagrebačke županije, a vino je nježno, pitko, osvježavajuće i veseloa ovom vinu nije odlio ni Ludwig van Beethoven. Naime prema legendi prijateljica i muza, grofica Marija Ana Erdödy častila je Beethovena upravo zelinskim vinom. On je njoj zauzvrat posvetio nekoliko svojih skladbi. Pronađena je i bilješka u njegovom dnevniku kako ima 34 boce ovog specifičnog vina.

Znamo već svi kako zelinskom vinskom cestom vlada sorta kraljevina, a ovog vikenda ideja sljubljivanja vina, hrane i glazbe koja utječe na doživljaj aroma, okusa i asocijacija pojedinog vina biti će realizirana u konceptu degustacije vina uz DJ-a i poznatih finih zalogaja by Nekić Trucks-a.

Iako je čitava Zagrebačka županija nadohvat ruke od glavnog grada i kao takva stvorena za jednodnevni izlet, da biste zaista uronili u sva iskustva koja se ovdje kriju nije naodmet razmisliti o kušanju kraljevskih vina nagrađenih na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards-u koje je održano u Londonu, a baš Vina Puhelek-Purek iz Svetog Ivana Zeline dobila su zlatnu medalju za svoj Sauvignon iz 2021.

Poziv je ovo na kraljevsko uživanje, uz zalazak sunca nazdravite jednom od butelja vrhunskog vina ovoga kraja, jer neočekivana iskustva Zagrebačke županije čekaju da ih doživite i podijelite s drugima.

Za vrhunska vina i doživljaj koji se pamti ne trebate ići daleko od Zagreba, na samo pola sata od naše metropole već ste na cestama koje jamče vrhunsko vino i odličnu hranu te je vikend uz čisti hedonizam tako blizu.

Vinogradi Zagrebačke županije pripadaju vinskoj regiji Bregovita Hrvatska. Smješteni su na povišenim terenima, a to su obronci planina i nižeg gorja koji na svojim južnim padinama imaju izvrsne uvjete za proizvodnju visokokvalitetnog grožđa. Vinogradi se ovdje penju i iznad 400 metara nadmorske visine, u ponekim slučajevima su jako strmi, ali prevladavaju pitomi, blago nagnuti brežuljci. Upravo Zagrebačka županija može se pohvaliti s 5 milijuna trsova na više od 900 hektara površine čime je ovaj kraj prema broju vinara i vrhunskih vina i vinskih etiketa u samom vrhu Lijepe naše.

Prema županijskim podatcima, Zagrebačka je županija sa svojih 5 milijuna trsova u samom vrhu Republike Hrvatske prema broju vinara, vinskih etiketa, vinskih cesta i općenito vinogradarsko-vinskih projekata.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Zagrebačke županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.