Velebit – mitska planina koja osvaja na prvi korak

Velebit je idealna destinacija za sve ljubitelje netaknute prirode daleko od gužvi i užurbane svakodnevice. Naša najpoznatija planina poznata je po nevjerojatnim krajolicima, a za ljubitelje planinarenja Velebit nude brojne planinarske staze.

Ova mitska planina vrijedna divljenja prostire se oko 145 kilometara. Velebitski vrhovi pružaju istovremeno pogled na Liku i unutrašnjost kao i na more i poput bisera u morskom plavetnilu složene otoke.

Svojim specifičnim položajem Velebit pruža raznolike mogućnosti odmora. Ljubitelji aktivnog odmora mogu se okušati u planinarenju, šetnjama poučnim stazama, obilasku špilja, biciklizmu, raftingu i kanuingu, sportskom ribolovu, alpinističkim aktivnostima, jahanju…

Brojne planinarske staze koje se pružaju po cijelom planinskom masivu različitih su težina. Za njih slobodno možemo reći kako su pogodne za planinare različitih razina iskustva. Bez obzira na to želite li se popeti na vrhove, istražiti šumske staze ili uživati u spektakularnim pogledima na more, Velebit ima ponešto za svakoga.

Premužićeva staza ove godine slavi 90. rođendan

Zasigurno je najpoznatija Premužićeva staza koju danas smatramo pravim remek-djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu, te je položena tako da vas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. S Premužićeve se staze, koja ove godine slavi 90. rođendan, odvaja nekoliko uspona na neke od najljepših vrhunaca sjevernog i srednjeg Velebita – Gromovaču, Crikvenu, Šatorinu i druge.

/// Velebit ‘bit il ne bit’: Premužićeva staza 2023. slavi 90. rođendan, poklonimo joj obnovu!

Najpoznatiji velebitski vrhovi su Vaganski vrh, Zavižan, Sveto brdo, Crnopac te Tulove grede. Brojni planinari sanjaju o osvajanju ovih visina koji su zbog nevjerojatnih prizora najatraktivniji u Hrvatskoj i šire.

Velebit – moćan, surov i divan

Bez obzira koju rutu ili vrh odaberete, sigurno će vas prizori s Velebita očarati i osvojiti već na prvi korak. Važno je napomenuti kako na planinama poput Velebita može biti izrazito opasno. Stoga je potrebno biti oprezan i dobro pripremljen. Svakako treba imati potrebnu planinarsku opremu jer Velebit nije obalna turistička šetnica već ozbiljna planina.

Preporučuje se provjeriti uvjete na planini prije nego što krenete na put i obvezno se pridržavati planinarskih pravila. Masovni turizam koji se Hrvatskoj događa tijekom ljetnih mjeseci na Velebit nerijetko dovede i one manje iskusne šetače i turiste bez planinarskog iskustva. Zato je svakako važno uvijek iznova ponavljati kako se na ove staze ne biste trebali uputiti u turističku šetnju. Kontaktirajte planinarska društva ili nacionalne parkove za vodiče i svakako uzmite planinarsku opremu. Zasigurno ne želite da vam se u šetnji mora pridružiti ionako preopterećen intervencijama, HGSS.

Treba poštovati ovaj prostor i sjetiti se da iza sebe na planini možeš ostaviti samo stope, a sa sobom ponijeti samo lijepe uspomene. A uspomene i lijepa sjećanja sigurno su najvrijednije što ćete ponijeti sa sobom s njegovog veličanstva Velebita.

Velebit je moćan, surov i divan, Velebit je “Bit il ne bit”, kako je i napisao dobri duh Velebita legendarni Vladimir Prpić – Prpa u čijem planinarskom domu ćete i završiti Premužićevu stazu.

Naslovna fotografija: Zavratnica – Park Prirode Velebit, Foto: Lika Destination

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.