Misli globalno, pij lokalno – slogan je udruge ZaDar u kojoj se okupljaju vinari Zadarske županije, regije koja u posljednje vrijeme privlači sve više pozornosti kad je u pitanju dobra kapljica. Dokaz tome je i čak 17 odličja na posljednjem prestižnom Decanterovom ocjenjivanju za vinare s ovog živopisnog područja od Paga do Pakoštana te između Vranskog jezera i Velebita.
Svoje potencijale predstavit će u punom svjetlu zagrebačkim vinoljupcima u subotu, 19. ožujka u klubu Peti Kupe. Bit će to okupljanje deset vinarija, a među njima naći će se Kraljevski vinogradi. Njihovi položaji između Petrčana i Punte Skale, s tradicijom nasada vinove loze od čak devet stoljeća, među najboljima su na ovom području. Badel 1862 predstavit će se svojim nadaleko poznatim crnim vinima Korlat s istoimene prestižne pozicije kod Benkovca.
Već etablirana vinarija Bora, čiji su nasadi smješteni uz Novigradsko more, poznata je neuobičajeno za ovaj kraj po vrhunskim bijelim vinima. Uz navedene, u Petom Kupeu kušat će se i vina perspektivnih i nagrađivanih vinarija Fiolić, Ker-Vin, Škaulj, Figurica, Karaba, MasVin i Buljat.
Sve će pratiti i slasni zalogajčići poznatog zadarskog chefa Renata Kraljeva koji će na licu mjesta pripremati delicije poput paškog baškotina sa skutom, kozicama i šparogama, mariniranih inćuna s artičokom ili sipe s kremom od slanutka.
Predstavljanje vinarija počinje u 13 sati, a od 19 sati nastavlja se plesnim programom o kojem brine DJ Pepi Jogarde. Ovaj događaj u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije i udrugom ZaDar pokazat će kako su i vinari ovog kraja krenuli krupnim koracima prema uspjehu u vinskom svijetu.