Vinkovačke jeseni: Od svega su one veće, ugasti ih ništa neće!

Jedna od najvećih tradicijskih manifestacija u Hrvatskoj, pa i u ovom dijelu Europe, Vinkovačke jeseni, ponovno će na jedno mjesto okupiti brojne ljubitelje tradicije. Iako će se ove godine manifestacija, zbog pandemije koronavirusa, prilagoditi trenutnim savjetima HZJZ-a, ispunit će svoj glavni cilj, a to je očuvanje tradicije.

Najveći broj posjetitelja, kojih je prošle godine u deset dana održavanja bilo više od 100.000, nakon prve posjete, vratio se u Vinkovce i sljedeće godine. No, ove godine velikih okupljanja neće biti, ali tradicija će se ipak nastaviti. Ili kako bećarac kaže: “Od svega su one veće, ugasti ih ništa neće!”

Program će ove godine započeti u četvrtak 17. rujna, a završit će u nedjelju. Ono po čemu su Vinkovačke jeseni najprepoznatljivije, središnjem svečanom mimohodu ulicama i trgovima Vinkovaca, održat će se i ove godine. ali uz sudjelovanje samo tridesetak kulturno-umjetničkih društava i to svih iz Vukovarsko srijemske županije. Održat će se u petak i program svečanog otvorenja koje, kao i mimohod svake godine putem izravnog televizijskog prijenosa prati cijela Hrvatska, ali i brojni iseljenici u cijelom svijetu.

Kako smo već rekli ovogodišnje Vinkovačke jeseni održat će se u skraćenom izdanju, no u neku ruku manifestacija je započela i ranije, već krajem kolovoza. Kako će zbog epidemioloških ograničenja iz programa izostati Državna smotra folklora, koja svake godine okupi kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i inozemstva, organizatori su se dosjetili kako ipak “ugostiti” Lijepu našu u Vinkovcima. Snimateljska ekipa tijekom osam dana posjetila je 17 hrvatskih gradova i snimila 23 kulturno-umjetnička društva, a njihove nastupe posjetitelji Vinkovačkih jeseni moći će pratiti putem video zida u središtu Vinkovaca.

Foto: Facebook Vinkovačke jeseni

A sve je počelo u rujnu 1966. godine, kada su održane prve Vinkovačke jeseni. Najveća folklorna, kulturna, gospodarska i turistička manifestacija ne održava se slučajno baš početkom jeseni, jer upravo je to godišnje doba koje najviše nagradi Slavonce za njihov mukotrpan rad. To je vrijeme proslave i uživanja u plodovima u svemu za što su radili. I zato su Vinkovačke jeseni toliko usađene u svakog onog koji je barem jednom doživio ljepotu i bogatstvo tradicije koju promiče ova manifestacija.

Organizatori pozivaju na strogo poštivanje mjera koje preporuča stožer. “Ovako značajna i organizacijski zahtjevna manifestacija podrazumijeva i epidemiološki nivo koji ćemo osigurati, ali veliki utjecaj ćemo imati mi sami odgovornim ponašanjem. Zdravlje naših građana je na prvom mjestu i stoga opet apeliram budimo odgovorni prema sebi, ali i prema drugima kako bismo lakše prebrodili ovu svjetsku pandemiju te još bolje uživali dogodine na 56. Vinkovačkim jesenima”, poručuje Predsjednik Organizacijskog odbora i prvi čovjek Grada na Bosutu Ivan Bosančić.

https://www.facebook.com/ivanbosancicvinkovci/videos/801160050711045

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.