Vinkovci – spoj vrhunske kuhinje i autohtonih gastro proizvoda

- Oglas -

Pri pomisli na Slavoniju, na Vinkovce, prvo čega se sjetite su tambura, pjesma, veselje i jedinstveni gastro proizvodi. Nije tajna kako se ovdje hrana priprema s posebnom pažnjom i ljubavlju. Stoga i ne čudi kako su upravo Vinkovci mjesto održavanja ukusnih manifestacija s predznakom gastro.

Jedno od njih je u tijeku. Naime, grad na Bosutu mjesto je okupljanja vrhunskih kuhara iz cijele Hrvatske. Natjecanje Hrvatskog kuharskog kupa “Zlatna jabuka” svoj će vrhunac doživjeti upravo večeras svečanom dodjelom nagrada najboljima u nekoliko kategorija.

Ovogodišnje izdanje kuharske manifestacije posvećeno je tradicijskim jelima Slavonije i Srijema pripremljenima po staroj recepturi koja su servirana na suvremeni način. Povod tome je drugo izdanje kuharice “Slavonsko-srijemski recopis – kulinarska baština Slavonije i Srijema”.

Još jedan dokaz raznolikosti ponude u Slavoniji i Srijemu je i “Festival šunke, vina, rakije i kulena”. Iako potpuno drugačija od gore navedene Zlatne jabuke, manifestacija u prvi plan stavlja gastro specijalitete ovog kraja.

Festival kakvog, prema riječima organizatora, nema sličnog u Hrvatskoj, objedinjuje sve ono najbolje što u gastronomiji i enologiji Slavonija nudi. Udruga Vinkovački šokački rodovi u suradnji s Gradom Vinkovci i Turističkom zajednicom grada Vinkovaca po četvrti put će organizirati Festival koji će se održati 29. listopada.

Osim gospodarskog, turističkog i gastronomskog, Festival ima i edukativno-natjecateljski aspekt, gdje će se svi prijavljeni izlagači moći natjecati u četiri zasebne kategorije, i to za najbolju šunku, vino, rakiju i kulen. 

Sam Festival sastojat će se od dva dijela. Prvi, izložbeni i degustacijski dio, trajat će tijekom dana, dok će drugi dio, koji uključuje svečanu večeru i dodjelu priznanja i nagrada, započeti u 20 sati.

Turistička zajednica grada Vinkovaca poziva sve ljubitelje dobre hrane i izvrsne kapljice na  ovaj jedinstveni festival. Ulaznice za večeru po popularnoj cijeni osigurat će svima izvrsnu zabavu, a ujedno pružiti priliku da uživate u vrhunskim slavonskim delicijama o čijoj kvaliteti odlučuje, kao i do sada, vrhunsko stručno povjerenstvo. Naime, najuspješnijim proizvođačima dodijelit će se nagrade i priznanja. O njima će odlučivati stručna komisija, na čelu koje je za šunku i kulen prof. dr. Đuro Senčić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, komisijom za vina predsjeda dr.sc. Ivana Alpeza iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, a za rakiju doc.dr.sc. Ante Lončarić Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.