Vinogradi s pogledom

Ljubav vinove loze i zagorskih brega nije od jučer. Priča o njihovoj romansi započinje prije 12 milijuna godina, kad je na jednom od prekrasnih zelenih bregova niknuo prvi trs Vitis teutonice, pretka vinove loze. Od tada pa sve do dana današnjeg vinova je loza vjerna zagorskim bregima – raste i rađa u raskošnim zagorskim vinogradima.

Povijest vinogradarstva i vinarstva u zagorskom kraju duga je, bogata i pomalo burna. Zbog svoga geološkog položaja Zagorje je od davnina prepoznato kao idealno mjesto za uzgoj vinove loze. Dobre strane zagorskih brega na prvi su pogled prepoznali Rimljani, iskusni poznavatelji vina i vinove loze, čiji su trgovački putovi prolazili kroz ove prostore. Nalazišta iz tog razdoblja kraj Krapine, Vinagore, Lobora i Petrijanaca samo potvrđuju da Rimljani ovdje nisu bili samo prolaznici.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su Rimljani udarili pečat vinogradarstvu, Zagorje je u potpunosti prigrlilo kulturu vina, koje je stoljećima poslije bilo važan izvor prihoda – za one najsiromašnije i one najbogatije. Vinogradi su počeli nicati i vrlo skoro svaki je breg imao svoj vinograd, ponekad i više njih. Možda su se vlastelinima i seljacima razilazili pogledi oko nekih stvari, ali su u pogledu vina bili vrlo složni.

U današnje vrijeme Zagorje i njegovi prekrasni bregi postali su sinonim za lagana, svježa bijela vina dobivena kupažiranjem raznih sorti u različitim omjerima. I upravo su te tradicionalne mješavine postale trade mark vinara sa zagorskih brega koji se ne libe u svom portfelju imati i po nekoliko takvih mješavina, nerijetko i nagrađivanih. Kako bi što bolje promovirali ova kvalitetna i ukusna vina, zagorski vinari osmislili su brend “Zagorski bregi”, kojim u svakom pogledu jamče kvalitetu i ujednačenost.

Uz to, zagorski su vinari već više od dva desetljeća povezani u udruzi “Vino Zagorja” kako bi što jednostavnije distribuirali svoja vina i popularizirali ih među domaćim i stranim ljubiteljima dobre kapljice koji vole provoditi slobodno vrijeme u Zagorju, širiti poglede, istraživati brege, obilaziti kleti i vinarije e-biciklima i pritom uživati u eno-gastro ponudi.

Vina i zagorski bregi tu su da bi se u njima uživalo. Spojite jedno s drugim, ugodno s korisnim, ukusno s predivnim, vina s ugledom i vinograde s pogledom te pronađite idealnu mjeru za uživanje u Hrvatskom zagorju.

Naslovna fotografija: Vinograd Kota/ Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.