Zagorje nudi brojne gastronomske užitke

Prirodne ljepote, među kojima se posebno ističu zeleni brežuljci, nisu jedini razlozi zbog kojih morate posjetiti Zagorje. Sve je više onih koji žele doživjeti i proživjeti jedinstveno gastronomsko putovanje.

Mirisa i okusa u Zagorju zasigurno ne nedostaje. Tradicionalna zagorska kuhinja svojom bogatom ponudom zadovoljit će sve gastroljupce, a domaće namirnice iz brojnih zagorskih OPG-ova garantiraju doživljaj koji se ne zaboravlja. Najpoznatija zagorska jela koja su dobro poznata u Hrvatskoj, ali i izvan nje su zagorski mlinci sa zagorskom puricom i zagorski štrukli, no tu je i niz drugih tradicijskih jela koja, iako manje poznata, nikoga neće istaviti ravnodušnim.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalna zagorska hiža, seosko domaćinstvo ili ukusno uređen restoran, svojim će ugođajem zaokružiti priču kako bi gastronomski doživljaj bio potpun. Dakle, ukoliko se odlučite za posjet Zagorju, nakon uživanja u prirodi, brojnim termama i termalnim izvorima, vilama ili hotelima, nemojte zaboraviti nagraditi svoje nepce.

A uz dobru hranu najbolje ide dobro i kvalitetno vino. Na gotovo svakom zagorskom brežuljku naći ćete barem jedan vinograd i mnoštvo rodnih trsova, s kojih vise grozdovi vrhunskih sorti. O zagorskim vinima i vinarima posljednjih se godina govori u superlativima, što potvrđuju brojne domaće i međunarodne nagrade.

Gdje ima zagorskog vina ima i zagorskih specijaliteta. Pronađite jedan od brojnih restorana koji je uređen u autohtonom zagorskom stilu ili šarmantnu zagorsku klet, dočekat će vas ugodni mirisi i okusi purice ili “race” s mlincima, toplih štrukli, kukuruzne zljevke, toplog domaćeg kruha…

Štruklijada

Zagorski štrukli dobro su poznati na našim prostorima, a ovo tradicionalno jelo postalo je prepoznatljivi brend Zagorja. Štrukli su bili neizostavni “ukras” na stolovima obiteljskih gospodarstava, no nažalost tijekom godina u komercijalizaciji ugostiteljske ponude, gotovo da se izgubio tradicionalni recept i način pripremanja navedenog specijaliteta. Kako originalni recept i priprema Zagorskih štrukli ne bi pali u zaborav 2009. godine održana je prva Štruklijada, županijska manifestacija čiji je osnovni cilj promocija te zaštita zagorskih štrukli. Manifestacija se održava svake godine, a ove, krajem srpnja u Bedekovčini, održana je 12. po redu.

Babičini kolači

Još jedna manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom se čuva gastronomska tradicija, ali i promiče vrijednost žene i obitelji su Babičini kolači. Natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka jedinstvena je manifestacija u kojoj se za pobjedničku lentu natječu babice koje dolaze iz svih dijelova Krapinsko-zagorske županije. Ocjenjuju se autohtonost recepture i sastojaka, okus, domišljatost u prezentaciji… Svaki detalj predstavlja važan element u bodovanju.

No osim za jedno od tri prva mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom “Izvorno zagorsko”. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam koliko su se natjecateljice odabranom odjećom i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji.

Naslovna fotografija: arhiva Hotel Kaj

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije