Vinske zvijezde odabrale 4 zlatna pjenušca od 27 hrvatskih pjenušavih vina

Šesto ovogodišnje ocjenjivanje „Vinske zvijezde“ održano je u zagorskom restoranu Vuglec Breg poznatom po domaćoj tradicionalnoj  kuhinji i izvrsnim vinima istoimene vinarije. Tema su bila pjenušava vina, najpopularnija u ovo blagdansko vrijeme, ali se piju sve više tijekom cijele godine i u svakoj prigodi. Uz ocjene i opise pjenušaca, komisija je predložila i neka blagdanska jela uz svako vino.

Komisija se sastojala od 5 članova, tri enologa Jasminka Šaško, Karlo Kos i Saša Zec, sommeliera Darka Lugarića i voditeljice projekta Marije Vukelić. Ocjenjivanje se održalo „naslijepo“, prema ocjenjivačkim listićima OIV-a. Uz klasične parametre ocjenjivanja (boja, miris, okus) kod pjenušaca se ocjenjivala i pjenušavost – perlanje. Vinari su prijavili uzorke koji se nalaze na tržištu u buteljama. 

Ocijenjeno je 27 hrvatskih pjenušavih  vina, od toga 4 su osvojila zlato  4**** (90 -94),  14 vina  dobila su 3*** (85 do 89), ostala vina dobila su od 80-84 boda. Prema pravilniku ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno i naslijepo. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema ostatku šećera.

OSMA SEZONA VINSKIH ZVIJEZDA

Najbolje ocijenjeni pjenušci su Anita vinarije Kos, 1288 vinarije Pavlomir, Šember brut vinarije Šember i Baronial vinarije Vuglec s 90 bodova. U kategoriji 3 zvjezdice (85 – 89 bodova) ocijenjeni su Remix brut Rosé by Pepi Jogarde &VK Wines, La Bulle Rosé Jagunić, Radosh Rosé Brut Papak, Aurora brut vina Zigante, Jakob Mati, Pjer Bačić, Protagonist Toni vinska kuća Hažić, Maximo brut Kutjevo, Didin san Slamić, Kostel brut nature Šimanović, Petrač Bregh, Misal Millenium i Misal Blanc de blancs vinarije Peršurić, Bolfan Centurion Gold, Bolfan Vinski vrh.

Ovim ocjenjivanjem završena je 8. sezona projekta Vinske zvijezde. Projekt su osmislili vinski novinari Vitomir Andrić, Željko Suhadolnik i Ivo Kozarčanin 2013., a organizaciju je od 2017. preuzela tvrtka Zlatne riječi. Svi ocjenjivači i organizatori volontiraju u projektu. Ocjenjivanja se najavljuju na društvenim mrežama Vinske zvijezde održavaju se 6-7 puta godišnje, a mogu sudjelovati svi vinari čija su vina službeno na tržištu u buteljama. Nastavak ocjenjivanja  planira se za ožujak 2021.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.