Zavirite u svakodnevni život roda: U Lonjsko polje se vratili Mara i Niko – najpoznatiji par Čigoča

Povratak roda iz Afrike, definitivno je jedan od znakova da je proljeće doista stiglo. Rode u Hrvatsku obično dolaze polovinom ožujka, uvijek u isto gnijezdo i tu ostaju do rujna kada polaze na dug i opasan put natrag do juga Afrike gdje će provesti zimu.

Foto: Hrvatski fotosavez

Za kuću na kojoj je rodino gnijezdo u narodu se često kaže da će biti puna djece, a rode se smatraju i dobrim “vatrogascima”. Dok poje mlade na krovovima kuća obično zaliju krov koji bude vlažan, pa se na taj način smanjuje mogućnost požara. Postoji i vjerovanje da su rode dobri prognostičari vremena. Ako rode ranije odlete u Afriku, čeka nas jako hladna zima, a ako odlete kasnije time prognoziraju blažu zimu.

Promatrajte rode online uživo

U Čigoču, naselju koje je proglašeno prvim Europskim selom roda, na većini se kuća nalazi rodino gnijezdo. Možda najpoznatije rodino gnijezdo Lonjskoga polja – ono na krovu Posjetiteljskog centra Čigoč. Ovo gnijezdo od jučer više nije prazno. U njega su se naime vratili Mara i Niko, najpoznatiji par roda iz Čigoča.

Park prirode Lonjsko polje
Foto: Tomislav Koran

Naime, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje već neko vrijeme prati život mladog para roda – Mare i Nike – koji žive u gnijezdu na krovu Posjetiteljskog centra u Čigoču. Preko Njemačke zaklade EuroNatur postavljena je kamera iznad rodina gnijezda. Na taj način prati se život roda, a projekt je nazvan “Što se događa u rodinom gnijezdu“.

Monitoring roda, foto: Park prirode Lonjsko polje

Klikom na link jednostavno možete u realnom vremenu pratiti što se događa u gnijezdu roda. Uživo pogledajte kako roda nese jaja, sjedi na jajima ili kako oba roditelja uređuju gnijezdo. Naravno, svi s nestrpljenjem čekamo i onaj najzanimljiviji dio kada se izlegu mladi ptići i kada im roditelji svakodnevno donose hranu. Virnite u svakodnevni život ovih veličanstvenih ptica!

Izvor fotografija: JU PP Lonjsko polje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.