Park prirode Lonjsko polje – magnet za ljubitelje prirode

Park prirode Lonjsko polje, koji se nalazi osamdesetak kilometara od Zagreba, mogao bi biti idealna destinacija za vikend posjetu. Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, kao i bogata ponuda pravi su magnet za sve ljubitelje prirode, rekreativce, obitelji s djecom, ali i sve one koji traže predah od užurbane gradske svakodnevice.

Osim posebnog riječnog krajobraza te šuma hrasta i jasena, Lonjsko polje obogaćuje i čak 350 vrsta ptica. Najpoznatije su rode koje svoja gnijezda vole praviti na krovovima drvenih kućica, zbog čega je selo Čigoč, u okviru parka prirode, odnijelo titulu prvog sela roda u Europi.

Ulazak u Park moguć je kroz tri posjetiteljska centra – Čigoč, Repušnicu i Krapje. Krapje ima titulu sela graditeljske baštine i u njemu se nalazi ornitološki rezervat Krapje đol. Važno je to gnjezdilište žličarke i drugih ptica močvarica do kojeg vodi edukativna pješačka staza Staza graničara. Šetajući Stazom graničara susrest ćete posavskog konja, turopoljsku svinju i slavonsko – srijemsko podolsko govedo i naposljetku promatrati život ptica s promatračnica Žličarka ili Rezac.

U Čigoču možete prošetati Stazom posavaca u čijoj se neposrednoj blizini nalazi nova atraktivna promatračnica “Roda” koja omogućuje pogled na divlje te autohtone vrste domaćih životinja. Promatračnica Roda jedna je od novoizgrađenih u Parku prirode Lonjsko polje, nikako ne smijete izostaviti ni posjet drugim jednako atraktivnim promatračnicama u Repušnici i Osekovu.

Vikend program koji je dostupan od proljeća do jeseni svake subote i nedjelje vrlo je popularan jer za cijenu od 50 kuna po osobi nudi brojne sadržaje: šetnju pješačkim stazama u Krapju, Čigoču i Repušnici, obilazak novih vidikovaca, posjet ornitološkom rezervatu Krapje đol, vožnju plovilom Vodomar ili čamcima na solarni pogon, šetnju retencijom Lonjskog polja u selu Mužilovčica i šetnju Repušničkim poljem, razgledavanje sela Krapja – sela graditeljske baštine te sela Čigoč prvog europskog sela roda.

Osobe koje vole putovati, sve više traže posebna iskustva, cijene autentičnost i žele doživjeti nešto što se razlikuje od njihove svakodnevnice. Park prirode Lonjsko polje nudi upravo to, netaknutu prirodu, doživljaj seoskog života, smještaj u tradicionalnim drvenim kućama prilagođene suvremenim potrebama, specifične gastronomije i domaće proizvodnje te iznimno bogate kulturne i prirodne baštine.

Naslovna fotografija: Ninoslav Vizjak, JU Park prirode Lonjsko polje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.