Kotonjata tradicionalna božićna slastica Juga Dalmacije

Kotonjata ili kotonjada je slatko jelo koje se tradicionalno priprema tijekom jeseni, kada dozru mirisne dunje i dođe vrijeme za njihovu berbu, no ovaj desert je tradicionalno na božićnoj trpezi Juga Dalmacije, ali i Dalmatinske zagore. Osim što se dunje čuvalo u prostorijama u domu kako bi ispunile zrak svojim mirisom, od svježe ubranih i po mogućnosti duguljastih dunja pripremali su se i razni ukusni deserti. Jedan je od njih upravo kotonjata, kotanjada ili sir od dunja kako je još nazivaju.

U Dubrovniku ovu slasticu zovu kotonjata i tradicionalno se priprema upravo za Božić. Dubrovačka kotonjata tražena je slastica zimskim blagdana, a njena priprema zahtjeva dosta vremena, no rezultat na kraju isplativ je svog uloženog truda. Pripravljana dugotrajno i strpljivo, po tradicionalnoj recepturi, kotonjata je izvrstan desert koji su domaćice s ponosom, na listovima lovora, iznosile pred obitelj i drage goste.

Ova tradicionalna slastica sprema se od očišćenih dunja koje su se kuhale cijele u poklopljenom loncu punom vode, sve dok ne omekšaju. Potom bi ih se ohlađene očistilo od sjemenki iz središta, a njihovo bi se meso pasiralo. Dunjama se zatim dodavao šećer u jednakoj težini i sve bi se zajedno postupno zagrijavalo na laganoj vatri. U smjesu se dodavala i korica domaćeg limuna, a sve bi se kuhalo uz neprestano miješanje.

Izvor: YouTube kanal www.DubrovnikTV.net

Kada bi se smjesa zgusnula dovoljno da se vidi dno lonca prilikom miješanja, u nju bi se dodao iscijeđeni limunov sok. U dugi, uski i zagrijani kalup ulila bi se dobivena smjesa i ostavila prvo na sobnoj temperaturi, a potom i na hladnom mjestu da se stvrdnjava. Kotonjata koja se dobro ohladila i stisnula vadila se iz kalupa njegovim preokretanjem pa ostavljala nekoliko dana da se suši na zraku prije nego što bi je se rezalo na kriške.

Tako razrezana kotonjata uvaljala bi se u kristalni šećer ili bi se pospremila u kutiju među listove svježeg lovora jer su oni čuvali slastice od mrava. S obzirom na to da je kotonjata slastica koja može dugo stajati, domaćice bi u nju znale ubacivati i dodatne sastojke poput hrskavih badema ili oraha kako bi bila još bogatija, a na stolu bi se našla poslužena uz čašicu dobrog pjenušavog vina ili pak desertnog prošeka.

Za sve koji nisu probali ovu slasticu ili su daleko od Dubrovnika srećom danas imamo virtualne tržnicu pa smo ako i mi svoju dubrovačku božićnu kotnjatu pronašli na Facebook grupi Virtualna Dubrovačka pjaca na LINKU.

Fotografije: Autor Paola Bošnjak / Vitualna Dubrovačka pjaca

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.