Prvi recept za zadarski Maraskino zapisan još u 16. stoljeću, a pio se i na Titanicu

Maraskino je popularno piće za koje zna cijeli svijet, no jesmo li se dovoljno potrudili da ga brendiramo kao svoje?

FOTO: Facebook Maraska

Ovaj liker radi se od višnje maraske i njezinog lišća, a njegov recept prvi put je zapisan u zadarskom dominikanskom samostanu još u 16. stoljeću. Maraschino, kako se naziva zadarski brend, još u 16. stoljeću proizvodili su dominikanski redovnici i zapravo je prvobitno bio lijek, kažu legende.

Kasnije je Maraschino postao jedan od najpoznatijih hrvatskih proizvoda koji je danas opće prihvaćen kao vrhunski liker dobiven od autohtone dalmatinske vrste višnje, višnje maraske.

Brela i višnje su povijesno povezane

Priča o višnji maraski još je zanimljivija. Jeste li znali kako su Brela prije bila mjesto u kojem se stanovništvo najviše bavilo upravo uzgojem višanja, koje je otkupljivala zadarska tvornica. Na magarcima pa i na leđima vrijedni su seljaci nosili svoje višnje na otkup u Zadar. Višnje su bile izvrstan izvor prihoda sve do početka procvata turizma. Tada se naglo prestaje s uzgojem višanja jer ipak je iznajmljivanje ležaja i turizam bio puno unosniji posao. Turizam je donosio više novaca na puno lakši način i uz puno manje znoja. Na višnje su u Brelima zaboravili danas na povijest s višnjama podsjeća tek maraska desert u Hotelu Soline. Šteta i za Brela što turistima, koje ovo dalmatinsko mjesto zbog prekrasnih plaža i sunca i mora obožavaju, ne nude i ne prodaju i priču o svojim višnjama na milijun načina.

Zemunik Donji – plantaža Vlačine, foto: Facebook Maraska

Inače višnja maraska, originalno dolazi iz Male Azije. No čini se kako je stablu očito dobro pogodovalo inače škrto kameno tlo naše Dalmacije jer ovdje se dobro udomaćilo. Upravo zbog specifičnosti mediteranske klime baš ovdje maraska daje plod najbolje kakvoće i postaje autohtona biljka, u Dalmaciji poznata i kao maraška.

Najstariji pisani dokument u kojem se spominje stablo višnje maraske pronađen je u zapisima Državnog arhiva u Zadru 1399. godine. U bilježničkim zapisima stoji “…jedno veliko stablo maraske u neposrednoj blizini samog grada Zadra na položaju Kolovare, u vinogradu kod Fontane, kraj samog mora…“. Ovaj dokument ujedno je i najstariji pisani dokument na širem prostoru Dalmacije.

Foto: Maraska.hr

Maraskino se pije u cijelom svijetu

Kako navode na službenim stranicama Maraske ovaj zadarski liker izvozio se s velikim uspjehom i u Beč, Pariz, Sankt Peterburg, London, Berlin, Frankfurt, Nürnberg, Napulj, Genovu, Milano, Carigrad i u gradove Švicarske, Francuske i Belgije. Kasnije se izvozio u Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju i u mnoge druge države.

///Postanite hedonist – posjetite Zadarsku županiju

Francesco Drioli daleke 1806. godine dolazi na genijalnu ideju i pokreće ručno pletenje boca maraschina. Pletenje se zadržalo u izvornom obliku do danas, čime naš liker ima autentičan i poseban vizualan identitet proizvoda, jedinstven u cijelom svijetu svijetu.

O popularnosti hrvatskog likera svjedoči i podatak kako je 1871. Kraljica Viktorija povukla engleske ratne brodove iz Sredozemlja, kako bi ukrcali Maraschino za potrebe britanskog dvora, a 1887. Zadarske tvornice likera posjećuje britanski prijestolonasljednik, princ od Walesa, kasnije kralj George V., gdje je zabilježena veliku narudžbu maraschina, po njegovim riječima “kralja svih likera”. Dokaz popularnosti maraschina leži i u činjenici kako je velika pošiljka likera nađena u zalihama tragično potonulog luksuznog Titanica.

Foto: Facebook Maraska

Priča o Maraskinu, hrvatska je turistička priča. Pričajte je i širite dalje…

Naslovna fotografija: Maraska.hr

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.