Virtualna šetnja kroz “Petrinjske legende i priče”

Kulturna manifestacija Petrinjske legende i priče, u organizaciji Turističke zajednice Grada Petrinje, održava se od 2012. godine. Radi se o glazbeno-scenskoj manifestaciji u kojoj se svake godine istraži i uprizori drugačija legenda ili povijesni događaj. Unatoč trenutnoj situaciji tradicija se nastavlja, a snimljeno je i nekoliko video priča posvećenih petrinjskim legendama i pričama, koje nas virtualnom šetnjom vode daleko u prošlost. Virtualna šetnja kroz petrinjske legende i priče splet je priča temeljenih na povijesnim činjenicama, usmenim i pisanim predajama koje su dokumentirane u brojnim knjigama o povijesti grada. Turistička zajednica vas poziva da nakon virtualne šetnje, posjetite, doživite Petrinju i njezine lokacije uživo u pratnji interpretatora i vodiča.

– U ova teška vremena za sve, pozivamo vas da pogledate naše nove video priče koje će vas vratiti u minula vremena, zaintrigirati vašu maštu, a vjerojatno i potaknuti da pročitate neka od vrijednih izdanja petrinjskih autora o povijesti i kulturi življenja, poručuju iz Turističke zajednice Grada Petrinje, a na vama je da otplovite u petrinjske legende i priče.

PETRINJSKE LEGENDE I PRIČE

Kolomanova Povelja

Ovo je povijesna priča o povelji koju Koloman dodjeljuje srednjovjekovnoj Petrinji 1240. godine, a koju potom dvije godine kasnije potvrđuje kralj Bela IV. Dijelove prevedene povelje s latinskoga na hrvatski, koje je preveo crkveni povjesničar Josip Butorac, prikazuju se u ovom video zapisu.

Priča o Doroteji i Martinu Frankopanu

Ovo je povijesna priča o srednjovjekovnoj Petrinji koja se nalazila desetak kilometara južno od današnje lokacije i koja je od 1448. godine sljedećih trideset godina bila u vlasništvu slavne hrvatske obitelji Frankopan. Doroteja i Martin Frankopan napustili su Petrinju zbog sve veće opasnosti od Osmanlija. Kolomanova povelja i Priča o Doroteji i Martinu Frankopanu temeljene su na povijesnim činjenicama iz knjige Povijest grada Petrinje autora dr. sc. Ivice Goleca.

Legenda o Cvijeti Brestovskoj

Ovo je pripovijest iz 16. stoljeća koju je književno uobličio Zvonimir Pužar 1905. godine u knjizi Cvijeta Brestovska ili krv za krv. Radi se o djevojci Cvijeti koja je hrabro stala u obranu od Turaka braneći svoju utvrdu Brest, nedaleko ušća Petrinjčice u Kupu.

Prokletnik s Peckog jezera

Ovo je pripovijest o nekadašnjem Peckom jezeru koje je prije stotinjak godina bilo popularno izletište na vrhu Hrastovačke gore, a koje je (ne)objašnjivo presušilo. Je li se to dogodilo zbog prokletnika, nesretne ljubavi ili pak zbog klimatskih promjena, ostavljamo svakome da sam prosudi. Priča Prokletnik s Peckog jezera temeljena je na dvije pjesme. Pjesmu Prokletnik u Peckom jezeru napisao je pjesnik Ivan pl. Trnski, a pjesmu Priča sa Peckoga jezera napisao je Đuro Arnold, hrvatski filozof, pedagog i pjesnik.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica grada Petrinje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.