Virtualne Maškare u Crikvenici

Peto godišnje doba, koje je zaljubljenicima u maškare zasigurno najdraži dio godine, pomalo se primiče kraju. Crikvenička rivijera ima dugu povijest maškaranja, no važeće epidemiološke mjere zabranjuju veća okupljanja i druženja. Kao i većina karnevala i maškara diljem Hrvatske, tako su se i Maškare u Crikvenici ove godine preselile u virtualno okruženje. Maska, koja je inače simbol maškara i karnevala, i dalje je obavezan rekvizit, no danas ona ima sasvim drugu ulogu, poručuju iz Turističke zajednice Grada Crikvenice i dodaju kako je upravo virtualna komunikacija omogućila da se maškarana tradicija ne prepusti zaboravu. Ove godine svi ljubitelji maškara mogu se družiti na Facebook stranici Maškare Crikvenica i pratiti virtualne Maškare u Crikvenici na web stranici.

Maškarane štorije i ludorije naziv je serije kratkih video uradaka u kojima su svoje doživljaje i običaje komentirali zanimljivi gosti. Najviše se spominjala tradicija, lude zabave u Interu, povorke, utrka magaraca, maškarana zabava u šatoru i dvorani, ali naravno i sudjelovanje na Riječkom karnevalu kroz godine. Također je snimljena i radionica izrade jednostavnih maski od papira.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Uz podršku Muzeja Grada Crikvenice i Centra za kulturu “Dr. Ivan Kostrenčić” Crikvenica objavljene su brojne stare fotografije kao svojevrstan foto-vremeplov s dokumentacijom iz čak 1900. godine. Tako se društvenim mrežama šire razne fotografije i video materijali snimljeni posljednjih godina, a posebna je zanimljivost kako mlađe generacije vrlo rado komentiraju događaje koji su se desili znatno prije njihovog rođenja.

Kao novi sadržaj, u cilju bolje i kvalitetnije komunikacije, kreirana je Viber zajednica ljubitelja maškara putem koje se brže i jednostavnije komuniciraju informacije vezane uz održavanje maškara na području Rivijere Crikvenica. Za članove zajednice pripremljene su zanimljive Viber naljepnice koje se preuzimaju besplatno, a napisane su crikveničkom čakavštinom. Ukupno su pripremljena 3 paketa po 24 naljepnice.

Ostalo je samo još nekoliko dana do Pepelnice, kada će se suditi krivcu za sve nedaće u prošloj godini. Zbog njegove krivnje lošim stanjem i mnogim djelima koje je učinio biti će spaljen po tradiciji. I sve to s mislima i željom da dogodine uživamo u Maškarama u Crikvenici uživo, kao što je to u tradiciji više od stoljeća.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.