Vrijeme je za pripremu slavonskih tačkrli; prisjetite se okusa djetinjstva i uživajte u ovoj deliciji

Autor

Kategorije

- Oglas -
- Oglas -

Taški, tašci, tačkrli, tačkrle. Toliko raznih naziva, a recept uvijek jednak i jedinstven – riječ je o slavonskom starinskom obroku koji su pripremale naše majke i bake, a nakon godina i godina koje nas udaljavaju od doma, sama pomisao na ovo ukusno jela vratit će vidljive i nevidljive okuse djetinjstva. Priprema je vrlo jednostavna, potrebno je oko pola sata vašeg vremena i najukusniji domaći jastučići od tijesta punjeni pekmezom i posipani mrvicama vratit će dašak nekih starih, sjetnih vremena kada domaćice nisu znale za kupovnu tjesteninu, nego se ona uvijek radila s ljubavlju uz pomoć svojih najmilijih ukućana. Ovo zasitno jelo može se poslužiti kao desert, ali i kao glavno jelo.

Sastojci:

Tijesto:
– 500 g brašna
– 2 jaja
– 0,7 dcl vode
– 2 žličice ulja
– prstohvat soli

– tvrdi pekmez
– mrvice

Priprema:

Umijesiti tijesto od svih gore navedenih sastojaka i ostaviti malo sa strane. Zatim zakuhati posoljenu vodu u posudi u kojoj će se tačke kuhati. Dobro razvaljati tijesto na dva dijeli te jedan dio ravnomjerno posuti hrpicama pekmeza. Zatim, drugim dijelom tijesta prekriti prvi dio i prstima pritisnuti između hrpica pekmeza. Rezačem tijesta izrezati tijesto.

U kipućoj vodi prokuhamo tačke i izvadimo ih nakon pet do sedam minuta te ih uvaljamo u krušne mrvice popržene na tavi sa šećerom.

Ako želite, ovo jelo možete poslužiti i s mljevenim orasima i šećerom ili makom i šećerom, ovisno o tome što više volite.

- Oglas -

Autor

Kategorije