Vukovarski vodotoranj u društvu najpoznatijih svjetskih tornjeva

Vukovarski vodotoranj, kako prenosi portal Press032, postao je član World Federation of Great Towers. Međunarodna organizacija okuplja najpoznatije svjetske tornjeve poput Empire State Buildinga, Burj Khalife, The Shard-a, Eiffleovog tornja, ICC-a i mnogih drugih.

U izabrano društvo svjetskih tornjeva vukovarski simbol nije ušao zbog svoje visine, nego povijesne važnosti. Podsjetimo u listopadu 2020., nakon više od tri godine radova, svečano je otvoreno Memorijalno područje “Vukovarski vodotoranj-simbol hrvatskog zajedništva” u sklopu kojega je središnje mjesto zauzeo obnovljeni Vodotoranj. Kao zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske postao je i dobro posjećena turistička atrakcija. Objekt Vodotornja sadrži memorijalne stube, memorijalnu sobu i vidikovac. U prizemlju pored Vodotornja nalazi se amfiteatar sa 100 sjedećih mjesta, dječje igralište i kafić, a izvršeni su i hortikulturalni zahvat oko prostora Vodotornja.

Građen je od 1963. do 1968. godine na najvišoj točki Vukovara, koji je tada bio javni vrt i izletište “Najpar-vrt” na ulazu u gradsku četvrt Mitnica. Stoji na 156 metra nadmorske visine, a visok je 50 metara. U to vrijeme, s kapacitetom spremnika za vodu od 2.200 kubičnih metara, bio je među najvećim objektima te vrste u Europi. Tijekom Domovinskog rata i bitke za Vukovar pretrpio je 640 namjernih raketnih napada, no usprkos tome bio je visok prkoseći svim pokušajima uništenja. Postao je simbol otpora i ponosa, ali i žrtve.

World Federation of Great Towers svjetsko je udruženje velikih spomenika i uključuje neke od najpoznatijih građevina na svijetu. Osnovano je 1989. godine i broji više od 50 članova iz cijeloga svijeta. Federacija postoji kako bi prikazala velike tornjeve i proslavila zadivljujuće arhitektonske i inženjerske podvige koji su ih stvorili.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.