Yellowstone – 150. obljetnica najstarijeg nacionalnog parka na svijetu

Najstariji nacionalni park na svijetu Yellowstone ove godine slavi 150 godina postojanja. Naime, 1. ožujka 1872. predsjednik Ulysses S. Grant potpisao je Zakon o zaštiti nacionalnog parka Yellowstone. Tako je nastao prvi nacionalni park u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i svijetu.

Navedenim zakonom nacionalni park je određen za očuvanje i zaštitu krajolika, kulturne baštine, divljih životinja, geoloških i ekoloških sustava i procesa u njihovom prirodnom stanju za dobrobit i uživanje sadašnjih i budućih generacija.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni park Yellowstone postavio je novi trend. Nakon njega diljem Sjedinjenih Američkih Država počeli su se otvarati nacionalni parkovi, prvi u Kaliforniji, Sequoia i Yosemite 1890. godine.

Naziv parka potječe od imena rijeke Yellowstone koju su francuski traperi zbog žutih litica Yellowstonskog velikog klanca prozvali Roche Jaune, da bi američki traperi poslije taj naziv preveli na engleski Yellowstone.

Rasprostire se na području od 8.987 četvornih kilometara, a najvećim dijelom se nalazi na sjeverozapadu savezne države Wyoming, na tromeđi sa saveznim državama Montana i Idaho. Park je najpoznatiji po divljim životinjama i svojim gejzirima, termalnim izvorima, super vulkanu i ostalim geotermalnim karakteristikama. Zbog toga je Nacionalni park Yellowstone upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi još 1978. godine.

Više od 10.000 godina prije nego što je Yellowstone postao nacionalni park, bilo je to mjesto gdje su živjeli Indijanci. Danas Nacionalni park Yellowstone služi kao jezgra Velikog Yellowstone ekosustava. Jedan je to od posljednjih i najvećih gotovo netaknutih prirodnih ekosustava na planetu.

Park je ipak najpoznatiji po tome što se u njemu nalazi polovica aktivnih gejzira na svijetu, njih 200 do 250 i oko 10.000 drugih geotermalnih tvorevina. Tu se nalazi i najpoznatiji svjetski gejzir, Old Faithful, koji svoje ime duguje besprijekorno redovitim erupcijama svake 91 minute.

Uz gejzire tu su i bazeni vrelog mulja, mlazovi sumporne pare koja izlazi iz prirodnih dimnjaka fumarola te vruća vrela. Sva ta aktivnost potječe od goleme magmatske komore koja se polagano pomiče ispod tanke zemljine kore i neprestano prijeti erupcijom.

U parku se nalazi i jedna od najvećih svjetskih okamenjenih šuma koja je sastavljena od stabala koja su se, nakon što su u davnoj prošlosti bila zatrpana pepelom i zemljom, iz drva pretvorila u mineralizirane materijale. Također park je bogat kulturnim i povijesnim resursima i znamenitostima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Yellowstone je i dom mnogim životinjskim vrstama, uključujući čak šest vrsta parnoprstaša kao što su: bizon, jelen, los, vitoroga antilopa, te kratkorogi i dugorogi muflon. Također u parku obitavaju i brojne zvijeri: grizli, mrki medvjed, sivi vuk, kojot i puma. Osobito su značajni sivi medvjedi koji su predmet sustavnog proučavanja i održavanja u posljednjih 30 godina.

Rijeke i jezera pokrivaju oko 5% površine parka, a najveća vodena površina je jezero Yellowstone, duboko 122 metra, a njegova obala dugačka je oko 177 kilometara.

Fotografije: Pixabay

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.