Nezaobilazna purica i to još s mlincima, tradicionalno je jelo za božićne blagdane. Klasik je to koji nikad ne izlazi iz mode i koji se priprema u najmanju ruku nekoliko puta godišnje za blagdane koje Zagrepčani toliko vole. A zašto je klasik? Pa zato što je odličnog okusa, naravno! Purica pripremljena na zagrebački način gotovo je simbol blagdana, smjestite je i Vi na svoj stol…
Podsjećamo, sukladno Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba. I upravo zbog toga, recept koji smo na stranicama Adventa Zagreb pronašli za Vas, predviđen je za osam do deset osoba.
Foto: Purica s mlincima Screenshot Youtube
Sastojci za 8 do 10 osoba:
- 3 do 4 kilograma očišćene purice
Za nadjev:
- 2 velike žemlje
- 150 ml mlijeka
- 2 jaja
- 1 glavica sjeckanog luka
- 40 g omekšanog maslaca
- 150 g pureće jetre
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 30 g svinjske masti
Za prilog:
- 300 g mlinaca
Također:
- 150 g mrkve
- 3 celerove stabljike
- 100 g korijena celera
- 1 glavica luka
- Sol i mljeveni crni papar
Priprema:
Žemlje narežemo na komadiće, premjestimo ih u prikladnu posudu, prelijemo ih mlijekom, dodamo sjeckana jetrica, sjeckani peršin, sjeckani luk, maslac, razbijemo dva jaja, začinimo paprom i dobro izmiješamo sastojke. Očišćenu puricu izvana i iznutra, začinimo mješavinom soli i papra te ju nadjenemo pripremljenom smjesom od žemlje, jetrica i jaja. Dno posude za pečenje premažemo masti, prekrijemo narezanim povrćem, preko povrća položimo nadjevenu puricu, premažemo ju svinjskom masti, podlijemo vodom i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 220°C, dva i pol sata.
Pred kraj pečenja mlince na manje komade izlomimo u prikladnu posudu, posolimo ih, prelijemo vrelom vodom i ostavimo da odstoje nekoliko minuta kako bi omekšali. Pečenu puricu izvadimo na dasku za rezanje, a sok od pečenja procijedimo. Pečenu puricu narežemo na komade. Omekšane mlince ocijedimo, prelijemo sokom od pečenja i izmiješamo. Sve zajedno još vruće poslužimo s nadjevom od kruha i pureće jetre.
Izvor: Advent Zagreb
Naslovna fotografija: Screenshot Youtube Purica s mlincima