Izlet korak od metropole: Zagrebački vinski prsten

Vinograda i vina u Zagrebačkoj županiji ne nedostaje još od davnina. Zagrebački zeleni prsten tako se danas može slobodno zvati i zagrebački vinski prsten. U blizini hrvatske metropole za samo nekoliko minuta možete se naći među trsjem ili u nekoj od brojnih kušaonica s čašom vrhunskog vina.

I upravo su listopad i studeni mjeseci koji su posebno pogodni za vinske avanture u zagrebačkom zelenom prstenu. Miris mošta još uvijek je u zraku, a vinima iz prethodnih berbi nazdravlja se mladom vinu koje tek kreće na svoj put.

A što se pije u Zagrebačkoj županiji, dijelu šire vinske regije zvane Bregovita Hrvatska?

Članak se nastavlja ispod oglasa

Mnogo toga dobroga, većim dijelom bijeloga. Od mirnih vina različitih stilova preko vrhunskih pjenušaca, pa sve do narančastih vina i vina iz amfora – ovo ne tako veliko područje skriva veliku raznolikost, brojne posebnosti i poneku dragocjenu autohtonu sortu.

Razina kvalitete diže se iz godine u godinu, a čak ni velika svjetska priznanja ne zaobilaze skromne i radišne, većinom obiteljske vinarije ovoga kraja.

Plešivica je perjanica zagrebačkog vinskog prstena, mikroregija puna vrhunskih položaja i vinara koji se ne boje slijediti svoju viziju. Najpoznatija je kao predvodnik u proizvodnji pjenušaca, bez kojih ne može ni jedna ozbiljna vinska lista u Hrvatskoj. No ovdje nastaju i ponajbolji hrvatski rizling te sivi i crni pinot. Eksperimenti s dugim maceracijama, odležavanje u amforama kako bi se dobila posebna vina puna karaktera i biodinamička načela također su dio plešivičke ponude.

Nadaleko su poznata imena vinarija Tomac, Šember i Korak, pionira vinskog preporoda Plešivice, a priključuju im se i vinarije Režek, Kolarić, Kurtalj, Jagunić, Ivančić, Braje, Velikanović, i druge. Osim toga, jaskanski kraj može se pohvaliti da ima još uvijek živ bačvarski obrt, čiju tradiciju možete upoznati posjetom Bačvarskoj zbirci obitelji Golub. Na Plešivicu se prirodno nadovezuju Krašićko vinogorje i Samoborsko vinogorje, s malim i sve ambicioznijim vinarijama koje vas mogu iznenaditi spojem tradicije i modernog pristupa.

​Vinari iz pitomog zelinskog kraja vratili su se svojoj izvornoj vinskoj sorti kraljevini i na njoj vrlo ozbiljno grade budućnost. Ovo lagano i svježe bijelo vino danas je robna marka Zagrebačke županije i udruga lokalnih vinara posvećuje joj najveću pažnju. A ovu autentičnu priču zaokružuje jedinstveni pjenušac od kraljevine. Uz nju, na Zelinskoj vinskoj cesti valja zastati radi odličnih chardonnaya, rizlinga, sauvignona, bijelog pinota, muškata, crnog pinota. Veće su i poznatije vinarije obitelji Kos, Puhelek-Purek, Jarec-Kure, Kos-Jurišić, Bedeković. Vinska cesta broji oko 14 vinarija, a Sveti Ivan Zelina dugu tradiciju dokazuje i podatkom da je grad u kojem je vinska izložba održana još 1860. godine, dok je današnja Izložba vina kontinentalne Hrvatske naša najstarija vinska smotra.

​Preostaje još pitanje – kada i kamo se uputiti?

Najveseliji dan u vinarskoj godini pada na Svetog Martina, 11. studenog, kad se svugdje gdje ima vina održava velika proslava. Martinje je službeni kraj jedne vinogradarske godine i dobrodošlica novoj, što je utjelovljeno u starom obredu krštenja mladog vina. Prava martinjska večera ne može proći bez tradicionalne gozbe, u čijem je središtu martinjska guska.

​Kako je na selu bio običaj sva važna događanja u prirodi povezivati s katoličkim kalendarom, tako je i sljedeći dan važan za vinare povezan s jednim svecem. Na Svetog Vinka, 22. siječnja, obilježava se Vincekovo, službeni početak nove godine u vinogradu. Vinar tad obilazi svoje trsje i simbolično reže nekoliko grančica. Orezani trs krsti se starim vinom i po njemu se izvjese kobasice, zazivajući dobar urod. Naravno, sve se to radi u dobrom društvu, popraćeno dobrom feštom. Vinograd tad polako kreće u novi vegetativni ciklus, a vinari su mirni do Jurjeva i proljetnih radova u polju. U tom naoko mirnom kasnojesenskom i zimskom periodu, treba im odati priznanje i pomoći u pražnjenju podruma kako bi se napravilo mjesta za nova vina.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Koje god vinogorje i vinariju da izaberete za posjet, ne možete pogriješiti – svugdje ćete biti srdačno ugošćeni, steći nove prijatelje, nova znanja, i shvatiti da za ponajbolja iskustva ponekad ne treba putovati daleko.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.