Raj Sredozemlja: Zašto posjetiti Sardiniju?

Sardinija, otok usred Sredozemnog mora, zapadno od Italije, već dugi niz godina privlači putnike jedinstvenim spojem drevne kulture i prekrasnim pogledom sa svojih obala. Tirkizno more i bijele plaže u kombinaciji s domaćim delicijama razlog su što se većina turista nakon prvog posjeta vrlo često ponovno vraća na Sardiniju. S jedne strane možete uživati u ronjenju u brojnim uvalama, a s druge možete istraživati i tradicionalna sela u unutrašnjosti otoka.

sardinija

Sardinija je većim dijelom godine čak i jeftinija od kopna, pa je često odredište Talijana. No treba napomenuti kako su u ljetnoj sezoni cijene nešto manje povoljne. Raj na Sredozemlju pogodan je za boravak u paru ili cijele obitelji, iako bi se neki izleti mogli pokazati kao prenaporni za malu djecu. Za pet dana imat ćete sve što poželite od odmora na Sardiniji: plaže, sunce, more, priroda, grad i manja naselja koje ćete posjetiti.

Južna Sardinija i glavni grad Cagliari

Cagliari je glavni i najveći grad otoka Sardinije, a na sardinijskom jeziku zove se Casteddu. Grad se nalazi na krajnjem jugu otoka i ima oko 150.000 stanovnika. Od 1326. do 1720. godine bio je glavni grad Kraljevine Sardinije. Zato u gradu možete pronaći veliki broj kulturnih i povijesnih spomenika, građevina, muzeja i parkova. Osim toga tu je i veliki broj plaža, od kojih je nekoliko među najljepšima na Sardiniji.

sardinija

Općenito jug Sardinije ima puno više dugih pješčanih plaža, a neke od njih slične su plažama na karipskim otocima. Još jedna prednost južnog dijela Sardinije su manje gužve nego na sjeveru, čak i tijekom špice sezone.

Sjever Sardinije

Sjever Sardinije bogat je uvalama, obala je puno razvedenija, a postoji samo nekoliko dugačkih pješčanih plaža. Najveći grad, drugi po veličini na Sardiniji, je Sassari s nešto više od 120.000 stanovnika. Baš kao i Cagliari ima bogatu povijest, pa ako se odlučite posjetiti ga, zasigurno nećete ostati razočarani. Ako ste na sjeveru ne treba zaboraviti vidjeti i arhipelag La Maddalena koji je smješten između Sardinije i Korzike. Tu je i otočić Tavolara, koji je nekada bila najmanja kraljevina na svijetu.

Najbolji način za obilazak Sardinije je autom iako to naravno nije najjeftinija opcija. Od sjevera do juga Otoka potrebno je oko četiri sata putovanja automobilom. S druge pak strane od istoka do zapada treba oko sat vremena, zavisno od koje do koje destinacije putujete. Otok možete obići i javnim prijevozom, autobusom ili vlakom. Na Sardiniju je moguće doći avionom iz nekog od talijanskih gradova u neku od tri zračne luke: Cagliari, Olbia i Algero.

Foto: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.