Podsjetnik na ljepote Italije: 5 gradova Toskane koje morate doživjeti

- Oglas -

Vrijeme da se prisjetimo nekih čari koje Italija, ta prekrasna zemlja nudi. U ovom tekstu putujemo do Toskane, točnije do njenih 5 gradova.

Firenza

Središte europske renesanse. Dobrodošli u Firenzu, čaroban grad koji treba biti prva asocijacija na spomen Italije. Svaka ulica i građevina kriju bogatu povijest ispunjenu poznatim kiparima, slikarima, kompozitorima i izumiteljima.

Prisjetimo se Santa Maria Novelle, velebne firentinske katedrale s poznatom renesansnom
Brunelleschijevom kupolom. Specifična gotička fasada ostavlja bez daha sve ljubitelje arhitekture, povijesti, religije, ali i potpune laike – mene.

Nije bitno samo ono što vidimo u Firenzi, nego i ono što čujemo. Poseban doživljaj stvaraju priče turističkih vodiča o raznim misterijama obitelji Medici i životima umjetnika koji su nekada hodali istim ulicama kao i posjetitelji u trenutku obilaska grada.

Svaka građevina jednostavno ima dušu i čudesnu priču, koje sam ja nakon putovanja ponovno proživljavala gledajući seriju Da Vinci’s Demons oduševljeno vičući “Bila sam tamo!” svaki puta kada bih vidjela lokaciju koju sam posjetila.

San Gimignano

Talijanski grad tornjeva i najboljeg sladoleda smješten je oko 50 kilometara južno od Firenze.
Ozbiljno shvatite ovo “najboljeg sladoleda”jer Gelateria Dondoli iz San Gimignana je službeno proglašena najboljom na svijetu. Odlična lokacija za jednodnevni izlet ako ste odsjeli u nekom bližem većem gradu. Ovaj srednjovjekovni gradić izaziva čudno strahopoštovanje, možda zbog tornjeva koji će vas nadgledati tijekom cijelog obilaska.

Na trgu Piazza del Duomo nalazi se prekrasna palača Palazzo Vecchio del Podesta i toranj Rognosa koji je visok čak 51 metar. Tornjevi su bili pravi hit u San Gimignanu za vrijeme srednjeg vijeka. Plemićke obitelji naručivale su gradnju tornjeva s ciljem da pokažu svoje bogatstvo i na početku 14. stoljeća grad su krasila čak 72 tornja.

Pisa

Da je Mussolinijeva ideja bila uspješno realizirana, možda toranj u Pisi ne bi bio ovako popularna atrakcija i poznati simbol. Naime, Mussolini je smatrao da je kosi toranj sramotna građevina pa je naredio da se građevina izravna. U temeljima je izbušeno stotinu rupa koje su napunjene betonom. Rezultat je bio kontra efekt, beton je potisnuo toranj dublje
u zemlju i uzrokovao još veći nagib. Izgradnja je trajala gotovo dva stoljeća, a svi koji su posjetili ovu atrakciju vjerojatno su imali osjećaj da toliko dugo traje i pokušaj kreairanja savršene fotografije na kojoj guraju toranj.

Moje sjećanje na Pisu je ispunjeno jarkim bojama, snažnom bjelinom katedrale i tornja koja se sudara sa zelenilom ogromne livade na kojoj se atrakcije nalaze. Također, more ljudi u čudnim pozama, svatko želi savršenu i kreativnu fotografiju kao uspomenu.

Siena

Još jedan toskanski grad koji ostavlja bez daha svojom živahnom energijom i prekrasnom arhitekturom. Glavni trg Piazza del Campo specifičan po svom čudnovatom i zakrivljenom obliku školjke, okružen je nizom prekrasnih građevina, ali i restorana i kafića iz kojih posjetitelji uživaju u pogledu na srednjovjekovnu arhitekturu i ubrzanost ovog energičnog gradića. Nezaobilazna građevina u Sieni je katedrala koja apsolutno oduzima dah svojom ljepotom i gracioznošću. Sagrađena je u 13. stoljeću i apsolutna je kraljica Siene. Nalazi se na trgu Piazza del Duomo gdje ćete uvijek pronaći hrpu posjetitelja kako promatraju ovu veličanstvenu građevinu iz svakog ugla.

Prije sam spomenula veličanstvene tornjeve u San Gimignanu. Siena se isto može pohvaliti svojim čudesnim čuvarom grada, ujedno i jednom od najpoznatijih atrakcija, a to je Torre Del Mangia. Visok čak 102 metra, ponosno gleda na grad i uživa u pažnji svih posjetitelja.

Siena je zaista pravo mjesto za sve one koji cijene umjetnost i arhitekturu, ali i ukusnu hranu jer u Sieni dobre gastro ponude ne nedostaje.

Lucca

Pravo mjesto za one koji uživaju u dobroj kapljici vina jer Lucca je poznata po vrhunskim Lucchiesi vinima. Ovo je još jedan toskanski gradić koji ima pravi vintage štih i sve ono što povijesni grad treba imati: gradske zidine i iznimno očuvane plemićke vile. Također, Lucca nosi nadimak “grad 100 crkvi” jer se u njemu nalazi veliki broj krasnih crkvi i bazilika.

Napoleon je ovaj pitoreskni grad poklonio svojoj sestri Elisi Bonaparte i to je samo mrvica bogate povijesti koju Lucca krije. Zbog toga ovaj grad često posjećuju ljubitelji povijesti i umjetnosti. U svakom slučaju, tko planira putovanje Toskanom, Lucca je smještena u mirnoj dolini u samom srcu Toskane i zaslužuje biti na popisu nezaobilaznih toskanskih destinacija.

U nekim drugim okolnostima kao manu svih ovih atrakcija istaknula bih preveliku gužvu, ali čak i veseli neko buduće putovanje koje će biti ispunjeno žamorom na glavnom trgu i turističkim vodičima koji mašu zastavicama i pokušavaju okupiti grupu. Za one koji ne vole gužve, nego mir i pogled kao iz bajke – tu su toskanske vinske ceste. Čarobni prizori ispunjeni toplim sunčanim bojama, brežuljcima i čempresima. Nije kao u filmu, nego još puno bolje!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.