Zdravi i ukusni božićni keksi Petre Terner za najslađe blagdanske trenutke

S kakaom i narančom ili oni s đumbirom? Pripremite sve potrebne sastojke za hrskave slastice i uživajte s klincima od pripreme do degustacije. Evo kako to radi poznata gastro blogerica.

petra terner, recept, blagdanski
Ula i pečenje keksića, foto: Petra Terner

Miris svježe pečenih keksića nezaobilazan je dio blagdana. Opojne arome đumbira, naranče i kakaa velike vraćaju u djetinjstvo i vesele malene. Veselje je još i veće ako su božićni keksi pritom zdravi te ih roditelji i djeca mogu napraviti zajedno.

Upravo je s tom idejom Petra Terner, kreatorica bloga To live a life, pripremila dva sjajna recepta za ukusne blagdanske zalogajčiće koji se jednostavno tope u ustima i što je najvažnije zdravi su jer Petra itekako mora paziti što jede.

Naime, u 25. godini suočila s dijagnozom Chronove bolesti, kroničnom upalnom bolešću probavnog sustava od koje samo u Europi boluje oko 1,4 milijuna ljudi. Ova velika kreativka u kuhinji i ljubiteljica putovanja objavljuje recepte, savjete i reportaže želeći pokazati kako se, unatoč dijagnozi, s Crohnovom bolešću može kvalitetno živjeti.

zdravi božićni keksi
Keksići s kakaom i narančom, foto: Petra Terner

Kuhanje joj je velika ljubav i strast, a već joj sad u tome pomaže i dvoipol godišnja kći Ula. U božićnim keksićima po Petrinom receptu jednostavno ćete uživati.

Keksići s kakaom i narančom

  • 130 g glatkog brašna
  • 15 g bio kakaa
  • Korica pola naranče
  • 115 g pročišćenog maslaca
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli
  • 1/2 praška za pecivo

Spiralni mikserom pomiješajte maslac, šećer i vanilin šećer. Dodajte jaje i naribanu koricu naranče i ponovno pomiješajte. U posebnoj posudi prosijajte brašno i dodajte suhe sastojke. Suhe sastojke dodajte pripremljenoj smjesi od maslaca i jaja te sve zajedno pomiješajte.

Ako mislite da vam je smjesa premekana, posipajte malo brašna i zagladite smjesu rukama. Pospremite je u hladnjak na sat i pol. Prije oblikovanja izvadite je iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi tijesto malo otpustilo. Razvaljajte i modlicama oblikujte oblike po želji. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, sedam do osam minuta.

Keksići sa đumbirom

  • 110 g pročišćenog maslaca
  • 80 g smeđeg šećera
  • 1 – 2 žličice đumbira u prahu
  • ½ žličice cimeta
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 120 ml meda
  • 1 jaje
  • 310 g glatkog brašna
  • 1 žličica bio kakaa


Miksajte maslac mikserom dok ne postane pjenast. Maslacu dodajte šećer, đumbir, soda bikarbonu i cimet te nastavite miješati dok se sastojci ne povežu. Zatim umiješajte med i jaje te dodajte brašno i kakao. Nastavite miješati spiralnim nastavkom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesa će biti jako mekana te ju razdijelite na dva dijela, omotajte prozirnom folijom te stavite u hladnjak na dva, tri sata da se odmori.

zdravi božićni keksi
Keksići sa đumbirom, foto: Petra Terner

Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto te modlicama formirajte oblike koje
želite. Ako vam se tijesto lijepi, pospite malo brašna po podlozi, valjku i modlicama. Pecite keksiće na papiru za pečenje u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, sedam do osam minuta. Pečene keksiće ohladite i pospremite u kutiju za kekse gdje mogu stajati čak i nekoliko tjedana.

Tradicionalni recept Slavonije: Božićne krancle ili zvjezdice

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.