Sarma s pire krumpirom – svitci od kiselog kupusa s mljevenim mesom

Sarma… neizostavno jelo u zimskim mjesecima, posebice u vrijeme blagdana. Idealna je za dan poslije, liječenje mamurluka, a nutritivne vrijednosti kupusa i mesa su neupitne. Upravo je miris mamine sarme nešto zbog čega se rado vraćamo za obiteljski stol i uživamo u domaćim mirisima i okusima.

Sarma s pire krumpirom
Sarma s pire krumpirom, foto: Youtube Turistička zajednica grada Zagreba

No ništa ne može tako lijepo dočarati sarmu, kao stihovi benda Hladno pivo: “Od sve mi hrane najdraža sarma, sva ostala klopa joj nije do boka. Miješano meso smota se lijepo, u listove zelja, da vidiš veselja…”. Samo neka je vani hladno i sarma s pire krumpirom će Vas ugrijati!

///Zagreb za stolom: Tradicionalni okusi i dobre želje

Sarma s pire krumpirom – sastojci za 8 do 10 osoba:

Za sarmu:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 700 g mljevene svinjetine
  • 300 g mljevene junetine
  • 300 g carskog mesa
  • 200 g sušene slanine
  • 150 g riže
  • 2 glavice luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 jaje
  • 2-3 lovorova lista

Za pire krumpir:

  • 1 kg žutog krumpira
  • 4 režnja češnjaka
  • 120 ml mlijeka
  • 60 g maslaca

Također: sol i mljeveni crni papar

Priprema:

U prikladnoj posudi pomiješamo mljevenu junetinu i svinjetinu, dodamo sjeckani luk, sjeckanu slaninu, rižu, sjeckani peršin, razbijemo jedno jaje, začinimo solju i paprom i rukom dobro izmiješamo sastojke. Iz glavice kiselog kupusa odvojimo listove, a njima nožem stanjimo srednji tvrdi dio kako bi se lakše savijali. Zatim listove nadjenemo mesnom mješavinom i uguramo krajeve kako se sarme ne bi rastvorile tijekom kuhanja, a preostale listove kupusa narežemo na trakice.

Na dno lonca rasporedimo dio narezanog kupusa, preko njega složimo dio sarmi pa ponovo red narezanog kupusa te preostale sarme. Na kraju dodamo carsko meso, ulijemo toliko vode da prekrije sastojke, dodamo režnjeve češnjaka i lovorov list, a kad zavri poklopimo i kuhamo na srednje jakoj vatri sat i pol. Pred kraj kuhanja sarme ogulimo krumpir, narežemo ga na kockice, stavimo u lonac, dodamo režnjeve češnjaka, posolimo, ulijemo vodu i kad zavri kuhamo na srednje jakoj vatri 30-ak minuta. Potom kuhani krumpir procijedimo, u lonac ulijemo mlijeko, dodamo maslac i kad se maslac otopi vratimo kuhani krumpir, posolimo po želji i izradimo pire. Vruću kuhanu sarmu rasporedimo na tanjure s pire krumpirom i poslužimo.

Izvor: Advent u Zagrebu

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.