“Zemlja špilja” – Park prirode Grabovača u Lici jedini je pećinski park u Europi

Područje jedinog pećinskog parka u Europi, Pećinski park Grabovača u studenom 2019. godine proglašeno je trajno zaštićenim u kategoriji značajni krajobraz. Ovo područje odnosno značajni krajobraz Risovac-Grabovača obuhvaća površinu od preko 5000 hektara. Područje je zanimljivo zbog velike georaznolikosti te su na malom prostoru skupljene sve one značajke koje Liku čine posebnom hrvatskom regijom i posebnom regijom krša Dinarida.

Grabovača je uzvišenje odnosno brdo na 770 metara nadmorske visine, samo 2,5 kilometra od središta Perušića. Na Grabovači ćete pronaći neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika, što čini četvrtinu od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Šest špilja i jedna jama, od čega su čak tri špilje na popisu zaštićenih nacionalnih geomorfoloških spomenika prirode.

///Jedini pećinski park u Europi je u Lici

Zabilježeno je čak 19 vrsta špiljske faune. Špilja Samograd tipski je lokalitet za kornjaša Typhlotrechus bilimekii kiesenwetteri, koji je ujedno i endem Like. Pronađeno je i više od 20 vrsta sisavaca, a deset vrsta šišmiša je strogo zaštićeno. Na ovom području se nalazi i 15 vrsta leptira od kojih je 8 strogo zaštićeno, a ptice su najrasprostranjenija skupina i do danas je zabilježena 81 vrsta, od čega su 24 strogo zaštićene. Kritično ugrožena vrsta je suri orao.

˝Da je moguće pustiti u pećinu sunčanu zraku, da zasine tim čarobnim prostorima, tá Samograd bi se premetnuo dvorom od bisera, kako ga vila gradila.˝    D. Hirc, 1874

Nova informativna brošura

Javna ustanova “Pećinski park Grabovača” izradila je novu informativnu brošuru namijenjenu svima koji prije nego što posjete Pećinski park žele detaljno isplanirati svoj obilazak. Brošura sadrži brojne praktične informacije potrebne za snalaženje u Parku i novi je alat u planiranju posjeta Pećinskom parku. Različiti načini obilaska i upoznavanja Pećinskog parka, od posjeta špilji Samograd do obilaska poučnih staza, vidikovaca, šumskih orgulja, Panovog labirinta i ostalih skrivenih čari Grabovače nalaze se u ovoj bogato ilustriranoj brošuri. Uz informacije o samom parku, dostupne su i informacije o zanimljivostima u okolici.

Pećinski park Grbovača
Foto: FB Pećinski park Grbovača

Izrađena je i brošura Edukacijski programi Pećinskog parka Grabovača, namijenjena prvenstveno vrtićima, osnovnim i srednjim školama i fakultetima. Brošura nudi sažeti prikaz svih edukativnih programa potrebnih za istraživanje Parka i traženja novih izvora znanja. Osim brošura, tiskana je i karta Parka koja pregledno prikazuju sadržaje u Parku, njihovu lokaciju i načine na koje se do njih može doći.

Izvor: Pećinski park Grabovača

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.