Zimsko prebrojavanje ptica vodarica u Nacionalnom parku Krka – 22 vrste s više od 2500 jedinki

Nacionalni park Krka i ove se godine pridružio zimskom prebrojavanju ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC), najvećem i najstarijem volonterskom programu monitoringa na svijetu. Akcija koju organizira Wetlands International, svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, u Hrvatskoj se provodi od 1982. godine. Pticama vodaricama ili vodenim pticama naziva se niz različitih ptica, koje uglavnom nisu međusobno blisko srodne, a zadržavaju se na vodi, plivajući ili roneći, koje uz to kao prilagodbu imaju razvijene plivaće kožice.

Ukupno su zabilježene dvadeset i dvije vrste ptica vodarica s više od 2 500 jedinki, od kojih brojnošću prevladavaju liske i glavate, divlje i krunate patke

– Akcija je provedena u sklopu redovitog godišnjeg monitoringa praćenja brojnosti ptica selica vodenih staništa na području ekološke mreže HR1000026 Krka i okolni plato. Na području Parka prebrojavanje je 14. i 15. siječnja obavljeno na sedam lokaliteta promatranjem s obale i iz plovila. Djelatnicima Parka od velike pomoći bio je volonter Ivan Budinski iz udruge BIOM, koji im je na terenu nesebično prenosio svoje iskustvo i znanje, na čemu smo mu duboko zahvalni. Ukupno su zabilježene dvadeset i dvijevrste ptica vodarica s više od 2 500 jedinki. Brojnošću prevladavaju liske i glavate, divlje i krunate patke, izvjestili su iz Nacionalnog parka Krka.

Za prebrojavanje ptica vodarica odabran je siječanj, najhladniji mjesec u godini, jer se smatra da su do tada sve ptice vodarice na svojim zimovalištima i da još nisu počele proljetnu seobu. Uspoređivanjem s brojnošću iz prethodnih godina, procjenjuje se status populacija (rastu li, padaju ili su stabilne) i ugroženost pojedinih vrsta, te se na osnovu tih saznanja planira zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa.

U Hrvatskoj svake godine u monitoringu sudjeluje stotinjak promatrača, a broj zabilježenih ptica često prelazi sto tisuća. – Vjerujemo da će i naši podatci doprinijeti boljem razumijevanju migracija i biologije vodarica, širom svijeta sve ugroženije, uslijed uništavanja močvarnih staništa, skupine ptica,- zaključili su u Nacionalnom parku Krka.

Izvor i foto: Nacionalni park Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.