Živjeti s Parkinsonom – biciklirajući: Bicikliranje duž Kupe generalna proba za Via Adriaticu

spot_img


Projekt Živjeti s Parkinsonom – biciklirajući je usmjeren na promicanje mogućnosti osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti i ističe korist i primjenjivost električnog bicikla za održavanje fizički aktivnog života i psihičke stabilnosti osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti.

Krenete li s Parkinsonom na aVAnturu, krenut ćete na biciklističku varijantu Via Adriatica trail staze u dužini 1 143 kilometra od Prevlake do Kamenjaka u Hrvatskoj. Biciklistička varijanta staze prolazi jadranskim podnebljem sa ukupnim usponom od oko 19 000 metara prožimajući primorska i gorska obilježja prostora, penje se sa morske razine do 1 726 metara pružajući nezaboravne poglede na razvedenu hrvatsku obalu.

Planirani start vožnje je 11. travnja 2022. sa rta Oštro na Prevlaci, a dolazak na Kamenjak u Istri se očekuje početkom svibnja. Tijekom vožnje svi zainteresirani moći će pratiti gdje su sudionici te ih se priključiti na pojedinoj dionici i na taj način podržati osnovnu ideju projekta – Kreni, sad i odmah!

Inicijator projekta je Dejan Đuran koji ne nakon dijagnoze Parkinsonove bolesti bio primoran odustati od svog plana da prehoda Via Adriaticu prvu long distance trail stazu od Kamenjaka do Prevlake koja spaja prekrasne dijelove Hrvatske. No Dejana bolest nije spriječila u naumu da osvoji Via Adriaticu te će umjesto pješice zahtjevu rutu prijeći električnim biciklom.

Bicikliranje uz tok rijeke Kupe kao generalna proba

Prije VIA Adriatica hike Dejan i ekipa koja stoji iza hvalevrijednog projekta poziva na bicikliranje cijelim tokom rijeke Kupe. Generalna je ovo proba za Via Adriatica BIKE. Mogli bi reći da je to ‘VA junior’ – s pogledom na vodu, ali bez puno uspona. Zašto se i vi ne biste pridružili?

Plan je proći cijelim tokom rijeke Kupe, od izvora u NP Risnjak do ušća u rijeku Savu u Sisku. Pedalirat će se lagano, uživati i družiti se. Cijela ruta podijeljena u šest dana i to šezdesetak kilometara dnevno.

Datum najavljenog bicikliranja je 26. ožujka, a po danima to izgleda ovako:

1. dan: Izvor (Razloge) – Blaževci ( U Brodu na Kupi prelazi se u Sloveniju i vozi se Slovenskom stranom

2. dan: Blaževci – Jurovski brod

3. dan: Jurovski brod – Gornje Pokuplje -Jaškovo. U suradnji sa TZP Kupe skreće se s rute kako bi posjetili najslađe selo štrudle i prošli bike rutu “Štrudla by Jaškovo”

4. dan: Jaškovo – Gornje Pokuplje – Karlovac

5. dan: Karlovac – Pokupsko

6. dan: Pokupsko – Sisak

Za prijave i više informacije posjetite Facebook stranicu na linku. Projekt je usmjeren na promicanje mogućnosti osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti. Na aVAnturi ćete pomicati svoje granice, ali i živjeti život. Pridružite nam se, poručuju organizatori.

Naslovna fotografija: Dejan Đuran

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.