Zlarinska Brudetijada: “Oživimo misto, sačuvajmo tradiciju”

Zlarinska Brudetijada, uz kuhanje, pjesmu i ples, okuplja mještane i goste otoka na velikoj fešti. Ove, nadasve  posebne 2020. godine, 12 ekipa kuhat će na 12 različitih mjesta diljem Zlarina. Turistička zajednica Zlarin posjeduje zbirku starih razglednica koje vjerno svjedoče kako se nekad na otoku živjelo, radilo i zabavljalo. Otud i inspiracija za lokacije na kojima se kuha. Odabrano je 12 razglednica i prema njima 12 lokacija. U posebnim uvjetima, kada se zbog epidemioloških mjera treba distancirati, Zlarinjani će se približiti svojim rivama i  drugim mikrolokacijama koje čuvaju njihovu povijest. Neke od njih spomenici su kulturne baštine, neke su samo u očima mještana važne i autentične, ali svih 12 lokacija obilježava otok, običaje i svakodnevni život.

“Oživimo misto, sačuvajmo tradiciju” ovogodišnji je moto manifestacije. Entuzijazam i zanimanje ekipa  nisu izostali ni ove godine. Tu nema razlike od proteklih 10 godina koliko se Brudetijada održava. Uz većinu starih ekipa, doći će i novi kuhari i kuharice, ženske, muške i mješovite ekipe. Važno je naglasiti da je ovogodišnja Brudetijada usmjerena  baš tim ekipama, pa  ovaj put kuhaju samo za sebe i po svom guštu jer nema prodaje brudeta.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Brudet naš svagdašnji

Iskidaš kapulu na ulje maslinovo, češnjak, petrusimen, ugora na komade, pomidore, soli i papra, dodaš vode i kvasine i to je to! E sad, je li ulje hladno ili toplo, pomidore iz vrta ili iz kušerve, koji je još tajni sastojak potreban za savršen brudet – to je nepoznanica stara koliko i svaka kuća u Zlarinu. Ove je godine prioritet sloboda – sloboda kuhanja. Kako nema zadanih pravila i uvjeta kao ranijih godina ekipe mogu skuhati brudet kakav hoće,  bez ikakvih ograničenja. Žlicom i perunom, ali i posebnom tehnikom – supanjem kruha u toć stručni žiri će procijeniti čiji je recept najbolji.

Zabava po mjeri

S obzirom kako nema večernje fešte Brudetijada počinje u 18 sati. Žiri će probati svih 12 brudeta, a natjecateljima neće biti lako jer će njihove recepte ocjenjivati tri iskusne kuharice, stare Zlarinke. Ali to nije sve… Tijekom cijele Brudetijade, od 18 do 21 sat atmosferu će dodatno začiniti DJ Mika koji će glazbu puštati s najduže otočne rive. Bit će to savršena kulisa za promotivni video. S kopna, ali i iz zraka – dronom, zabilježit će se ovo druženje otočana sa svojim otokom, na 12 lokacija koje život znače.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.