Otoci Šibensko-kninske županije – mjesta za aktivni odmor

Kao i u mnogim drugim popularnim odredištima za aktivni odmor, otoci Šibensko-kninske županije nude izvrsne uvjete za pješačenje, planinarenje, biciklizam i ronjenje s bocom. Međutim, ovo područje nudi znatno više raznolikosti i uzbuđenja, kao i brojne mogućnosti za uzbudljiv užitak i energičnu zabavu. Uzbudljive prirodne znamenitosti regije gotovo vas tjeraju na kretanje i istraživanje svakog kutka impresivno brdovitog zaleđa, primamljivo razvedene obale i nadahnjujuće osamljenih otoka.

Plovite jedrilicom ili jahtom oko šarmantnih osamljenih otočića

Šibenski je arhipelag odlično mjesto za jedrenje i jahtarenje budući da postoji veliki broj mirnih i nenaseljenih otočića okupljenih oko većih, iako prilično malih otoka ovog područja. Prekrasne zelene oaze razasute po pitomom moru, posebno od otoka Zmajana i Kaprija prema zapadu, stvorene su za uživanje u romantičnim trenutcima, meditaciji, plivanju i odmoru u tišini i ljepoti kristalno čistih sunčanih plaža.

Pogledajte uzbudljive tradicionalne regate i isprobajte zanimljive vodene sportove

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na ovim se otocima održava nekoliko međunarodnih regata, a neke su posebne po tome što oživljavaju tradiciju jedrenja na latinska jedra. Najpoznatije su “Latinsko idro” koja se održava krajem rujna na otoku Murteru i “Burtiž” koncem kolovoza na otoku Prviću. Osim ovih impresivnih regata, otoci nude i sportska amaterska natjecanja koja obično završe kao jedna velika zabava. Tu su i neka prestižnija natjecanja i turniri u vodenim sportovima.

Uživajte u vrhunskim morskim jelima i domaćim vinima

Otočani ovog područja poznati su po vrhunskim morskim specijalitetima i ukusnim domaćim vinima, osobito među jahtašima i jedriličarima koji posjećuju lokalne konobe, tj. male i mirne restorane s tradicionalnom ponudom. Neke su poznate ličnosti redoviti gosti ovih konoba, npr. na otocima Kaprije i Žirje. Ako više volite življe manifestacije posvećene lokalnoj hrani, posjetite neke od zanimljivih okupljanja poput brudetijade (manifestacija posvećena jelu od morske ribe – brudetu) na otoku Zlarinu.

Posjetite dinamične festivale i lokalne zabave (fešte)

Bez obzira volite li autohtoni izraz narodnog folklora i njegove melankolične balade ili življi ugođaj festivala moderne glazbe, uživat ćete u bogatom i raznolikom kulturnom životu ovih otoka. Od raznih karnevala, procesija, ceremonija i etničkih plesnih večeri, do koncerata moderne pop, rock i dance glazbe, new age okupljanja i ambijentalne glazbe, mnogo je toga što možete proživjeti i u čemu možete sudjelovati, posebno na nenaseljenom otoku Obonjanu ili otocima Zlarin i Murter, gdje Kulturno umjetničko društvo Koledišće radi sjajan posao na očuvanju lokalne nematerijalne baštine.

Uronite u morske dubine i istražite bogato podmorje kristalno čistog mora

Šibenski arhipelag ima savršene uvjete za sve vrste ronilačkih aktivnosti, od ronjenja s bocom do ronjenja na dah. Otoci poput Krapnja, Prvića i Zlarina posebno su pogodni za istraživanje morskog života i traganje za prekrasnim koraljima i spužvama koji se skrivaju u nizovima dugačkih plitkih grebena, što je vidljivo i po samom nazivu otoka Krapanj (otok spužvi). Osim ovih područja, ne propustite ni ronjenje u kornatskom arhipelagu, domu netaknute prirode i ekosustava s veličanstvenim morskim dnom.

Posjetite lijepe povijesne crkve i muzeje

Na otocima arhipelaga ne manjka šarmantnih povijesnih crkvica i zanimljivih etnografskih muzeja. Možete, na primjer, istražiti srednjovjekovnu crkvu svete Helene (majke Konstantina Velikog) i samostan svetog Križa (koji sadrži vrijedne slike i inkunabule) ili pitoresknu baroknu crkvu svetog Roka. Možete posjetiti i izložbu velikih izuma Fausta Vrančića, zbirki morskih spužava, koralja, amfora i posuđa, Muzej brodogradnje itd.

Saznajte više o autohtonoj kulturi brodogradnje i pomorstva

Otoci ovoga područja imaju dugu povijest izgradnje sjajnih ribarskih brodova te vještih i poznatih pomoraca. Zbog toga oni koje zanima pomorstvo i nautika mogu mnogo toga naučiti. Mjesto Betina na otoku Murteru posebno je poznato po dugoj tradiciji brodogradnje, predstavljenoj u lokalnom muzeju, koju su njegovali veliki i brižni majstori. U mjestu Jezera na istom otoku u rujnu se održava zanimljivo međunarodno natjecanje u morskom ribolovu pod nazivom Big Game Fishing.

Otkrijte biciklističke i pješačke staze koje će vas nadahnuti

Mnoštvo maslinika, bujnih vinograda, stabala smokava, gustog niskog raslinja, crnogoričnih šuma i blagih brežuljaka tvori prekrasne panoramske staze idealne za biciklizam i pješačenje. Naseljeni otoci poput Kaprija i Žirja, kao i oni nenaseljeni, poput Tijata, Zmajana i Kakana, pružaju najveću privatnost i slobodu lutanja i istraživanja u opuštajućim zvukovima okolnih blistavih voda.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Izvor: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije