Turistička atrakcija Međimurja: Zlatarenje ili ispiranje zlata

spot_img

Zlato se u Međimurju ispiralo još za grofova Zrinskih. Carica Marija Terezija je 1776. godine ispiračima zlata iz Donjeg Vidovca izdala i posebnu povelju koju je primio nositelj zlatarskog ceha Bolta Embriuš. Poveljom su ispirači dobili pravo koristiti obalu u širini od tri metra na Dravi, Savi i Muri. Bila je to neka vrsta koncesije iz 18. stoljeća.

Do zamiranja zlatarenja, prema zapisima Gradskog muzeja Čakovec, došlo je u drugoj polovici 20. stoljeća. Zbog umjetne regulacije rijeka zlatarenje je tada postalo potpuno neisplativo. Danas ovu vještinu čuva udruga Vidovski zlatari sa sjedištem u Donjem Vidovcu, centru zlatarenja. Velika je vrijednost ovog filma sudjelovanje je danas nažalost preminulog, a tada tijekom snimanja 93-godišnjeg zlatara Mateja Horvata. Tada je bio jedini koji je o zlatarenju mogao govoriti iz prve ruke.

“Umijeće vađenja zlata, zlatarenje u Međimurju” prvi je film u projektu Nematerijalna baština Međimurja kojeg provodi Muzej Međimurja Čakovec. Cilj je projekta istražiti i dokumentirati trenutno stanje svih nematerijalnih dobara na području Međimurja.

Međimurje i zlatarenje – stoljetno iskustvo

Način ispiranja zlata na ovom području temelji se na stoljetnom iskustvu. Prilagođen je tipu zlatonosnog nanosa te materijalima kojima je stanovništvo raspolagalo. Do početka Drugog svjetskog rata samo na Dravi plovilo je 129 čamaca s 240 zlatara. U ispiranje su prema povijesnim izvorima išle dvije osobe u čamcu izrađenom od drveta topole duljine gotovo 7 metara, koji je posebno izrađen za ovaj posao. U čamcu se nalazila daska koja je bila ispiljena na način da izgleda kao da ima dlake na kojima su se zaustavljala zlatna zrnca. Za gram zlata trebate skupiti jako puno odnosno gotovo 1000 zlatnih zrnaca.

Na šljunčanim sprudovima Drave i Mure, u zelenom i pitomom Međimurju, kako vidite nekada se ispiralo zlato, a vi to možete probati i danas. Zrnca i listiće dragocjenog metala, voda je donosila s Alpa. Ovdašnji poljoprivrednici tražili su ih među zrncima pijeska uporno i mukotrpno u želji da se obogate ili barem popune kućni budžet.

Stoga pravac Međimurje i doživite ovu vrhunsku priču i jednu od najvećih hrvatskih turističkih atrakcija. Naučite kako se ispire dravsko i mursko zlato, koje se smatra najčišćim prirodnim zlatom na svijetu. Od jednog kilograma zlatnog pijeska može dobiti preko 930 grama zlata.

Naslovna fotografija: www.donjemedimurje-eden.eu

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.