Destinacija gdje tradicija, kultura i povijest već više od sto godina žive u skladu s prirodom

U najsjevernijoj hrvatskoj županiji nalazi se Općina Sveti Martin na Muri jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj i zasigurno najzanimljivija rubna točka Lijepe Naše.

Mlinarska hiža

Želite li saznati više o mlinarenju, posjetite Mlinarski grunt u Žabniku. Tamo se nalazi plutajući mlin koji će dočarati ovaj tradicijski zanat, te skela kojom se možete provesti po rijeci Muri. Nakon što razgledate mlin, posjetite Mlinarsku hižu i kroz multimedijalnu izložbu “Jen den v živleju mlinara Franca Žalara” saznajte kako je izgledao život mlinara.

Članak se nastavlja ispod oglasa

///Postanite mlinar na jedan dan u Međimurju

Skelarska kuća

Jedna od najnovijih turističkih atrakcija je Skelarska kuća koja u funkciji interpretacijskog centra za zadatak ima sačuvati tradiciju skelarenja i života uz rijeku Muru. Saznajte sve o skelarenju, povijesti ovog jedinstvenog i zanimljivog, stotinama godinama starim načinom transporta ljudi i robe između dvije strane rijeke Mure, pribavite lokalni suvenir ili se podružite s najmilijima na otvorenom prostoru Skelarske kuće.

Matulov grunt

Stara “hiža” u Frkanovcu građena je prije više od stotinjak godina u duhu tradicije međimurskog kraja, te predstavlja dobro očuvani primjer seoske arhitekture. Rekonstrukcijom i prenamjenom stvoren je edukacijsko-istraživački centar posvećen leptirima te značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja.

///Matulov grunt u srcu Međimurja obnovom postao jedinstveni edukacijsko-istraživački centar

Med dvemi vodami

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami prožet je ljubavlju prema međimurskoj prirodnoj baštini i potrebom njezinog očuvanja. Nalazi se u malom naselju Križovec, a u prizemlju Centra dvije su moderno opremljene galerije sa stalnim interpretacijskim i multimedijalnim postavom. U okolišu Centra nalazi se interpretacijska brvnara Moj hrast Adam te dječje igralište.

Čakovec

Nedaleko od navedenih lokacija smjestilo i glavno središte Međimurske županije, Čakovec. To je grad kulture, brojnih manifestacija i bogate sportske tradicije čiji centar krasi historicistička i secesijska arhitektura, a zidine Starog grada kriju legende poput one o zmaju Pozoju koji spava ispod grada. Naziva se još i gradom Zrinskih jer je od sredine 16. do kraja 17. stoljeća u Međimurju stolovala istoimena plemićka obitelj. Jedno od najslavnijih, najvećih i najznačajnijih sačuvanih dobara jest Stari grad Čakovec, tj. Stari grad Zrinskih. Kategoriziran kao kulturno dobro od nacionalnog značaja, danas je dom zavičajnom muzeju “Riznica Međimurja” u kojem možete saznati sve o bogatoj međimurskoj povijesti i tradiciji.

Ekomuzej Međimurje malo

Vrhunsku interpretaciju kulturne i prirodne baštine Međimurja, možete doživjeti ako istražite najsuvremeniji multimedijalni i interaktivni postav na ovim prostorima. Središnji Centar za posjetitelje smješten je u prostorijama Turističke zajednice Međimurske županije i zamišljen je kao centar koji posjetiteljima daje osnovne i najvažnije informacije o Međimurju te ih potiče da istraže kulturnu, povijesnu i tradicijsku baštinu na izvornoj lokaciji. Ekomuzej, kroz virtualnu stvarnost, ujedinjuje najvažnije vrijednosti Međimurja – popevku, arheološku i sakralnu baštinu, Mlin na Muri, ispiranje zlata na Dravi, Stari grad Zrinskih, prirodnu baštinu, kulturu vina, tradicionalnu međimursku gastronomiju, život i djelo dr. Rudolfa Steinera, sport i rekreaciju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

///Ekomuzej Međimurje malo – najsuvremeniji interaktivni postav u ovom dijelu Europe

Centar dr. Rudolfa Steinera

Nešto dalje od Terma Sveti Martin, koje su svoju strategiju poslovanja prilagodile filozofiji dr. Rudolfa Steinera, nalazi se i Centar dr. Rudolfa Steinera u njegovoj rodnoj kuću u Donjem Kraljevcu. Misija ovog centra je širenje znanja, iskustva i prakse dr. Rudolfa Steinera s naglaskom na biodinamičku poljoprivredu kao održivo rješenje za izazove zaštite okoliša, socijalne i prehrambene politike 21. stoljeća, te senzibiliziranje i edukacija potrošača o vrijednosti i kvaliteti biodinamičke hrane. Centar dr. Rudolfa Steinera, institucija na svjetskom nivou za promociju i primjenu nauka dr. Rudolfa Steinera u svim aspektima njegovog djelovanja a naročito na području biodinamičke poljoprivrede.

U MEĐIMURJU JEDNA OD NAJLJEKOVITIJIH TERMALNIH VODA U EUROPI

Više od 100 godina termomineralna voda Termi Sveti Martin koristi se u svrhu poboljšanja zdravlja. Nekada dostupna samo kroz bunar, danas je na raspolaganju svima koji posjete Toplice na krajnjem Sjeveru Lijepe naše u Svetom Martinu na Muri. Provjerite kako djeluje jedna od najljekovitijih i najkvalitetnijih termomineralnih voda u Europi, koja je prema analizi vode u ovim toplicama stara više od 43.000 godina.

Termomineralna voda donosi bogatstva iz dubine i prenosi ljubav majke prirode svojom toplinom i ljekovitim mineralima. Ova izuzetno bogata termomineralna voda visoke mineralizacije poznata je još od 1913. godine kada je englesko-mađarska tvrtka London–Budapest vršila istraživanja i bušenja u potrazi za naftom, no umjesto nafte, potekla je termomineralna voda! Voda se danas crpi iz dvije bušotine uz ovu iz 1913. godine druga bušotina napravljena je 2014. godine.

Naslovna fotografija: Mura i Mlin na Muri/ Turistička zajednica Sveti Martin na Muri

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.