Destinacija gdje tradicija, kultura i povijest već više od sto godina žive u skladu s prirodom

U najsjevernijoj hrvatskoj županiji nalazi se Općina Sveti Martin na Muri jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj i zasigurno najzanimljivija rubna točka Lijepe Naše.

Mlinarska hiža

Želite li saznati više o mlinarenju, posjetite Mlinarski grunt u Žabniku. Tamo se nalazi plutajući mlin koji će dočarati ovaj tradicijski zanat, te skela kojom se možete provesti po rijeci Muri. Nakon što razgledate mlin, posjetite Mlinarsku hižu i kroz multimedijalnu izložbu “Jen den v živleju mlinara Franca Žalara” saznajte kako je izgledao život mlinara.

///Postanite mlinar na jedan dan u Međimurju

Skelarska kuća

Jedna od najnovijih turističkih atrakcija je Skelarska kuća koja u funkciji interpretacijskog centra za zadatak ima sačuvati tradiciju skelarenja i života uz rijeku Muru. Saznajte sve o skelarenju, povijesti ovog jedinstvenog i zanimljivog, stotinama godinama starim načinom transporta ljudi i robe između dvije strane rijeke Mure, pribavite lokalni suvenir ili se podružite s najmilijima na otvorenom prostoru Skelarske kuće.

Matulov grunt

Stara “hiža” u Frkanovcu građena je prije više od stotinjak godina u duhu tradicije međimurskog kraja, te predstavlja dobro očuvani primjer seoske arhitekture. Rekonstrukcijom i prenamjenom stvoren je edukacijsko-istraživački centar posvećen leptirima te značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja.

///Matulov grunt u srcu Međimurja obnovom postao jedinstveni edukacijsko-istraživački centar

Med dvemi vodami

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami prožet je ljubavlju prema međimurskoj prirodnoj baštini i potrebom njezinog očuvanja. Nalazi se u malom naselju Križovec, a u prizemlju Centra dvije su moderno opremljene galerije sa stalnim interpretacijskim i multimedijalnim postavom. U okolišu Centra nalazi se interpretacijska brvnara Moj hrast Adam te dječje igralište.

Čakovec

Nedaleko od navedenih lokacija smjestilo i glavno središte Međimurske županije, Čakovec. To je grad kulture, brojnih manifestacija i bogate sportske tradicije čiji centar krasi historicistička i secesijska arhitektura, a zidine Starog grada kriju legende poput one o zmaju Pozoju koji spava ispod grada. Naziva se još i gradom Zrinskih jer je od sredine 16. do kraja 17. stoljeća u Međimurju stolovala istoimena plemićka obitelj. Jedno od najslavnijih, najvećih i najznačajnijih sačuvanih dobara jest Stari grad Čakovec, tj. Stari grad Zrinskih. Kategoriziran kao kulturno dobro od nacionalnog značaja, danas je dom zavičajnom muzeju “Riznica Međimurja” u kojem možete saznati sve o bogatoj međimurskoj povijesti i tradiciji.

Ekomuzej Međimurje malo

Vrhunsku interpretaciju kulturne i prirodne baštine Međimurja, možete doživjeti ako istražite najsuvremeniji multimedijalni i interaktivni postav na ovim prostorima. Središnji Centar za posjetitelje smješten je u prostorijama Turističke zajednice Međimurske županije i zamišljen je kao centar koji posjetiteljima daje osnovne i najvažnije informacije o Međimurju te ih potiče da istraže kulturnu, povijesnu i tradicijsku baštinu na izvornoj lokaciji. Ekomuzej, kroz virtualnu stvarnost, ujedinjuje najvažnije vrijednosti Međimurja – popevku, arheološku i sakralnu baštinu, Mlin na Muri, ispiranje zlata na Dravi, Stari grad Zrinskih, prirodnu baštinu, kulturu vina, tradicionalnu međimursku gastronomiju, život i djelo dr. Rudolfa Steinera, sport i rekreaciju.

///Ekomuzej Međimurje malo – najsuvremeniji interaktivni postav u ovom dijelu Europe

Centar dr. Rudolfa Steinera

Nešto dalje od Terma Sveti Martin, koje su svoju strategiju poslovanja prilagodile filozofiji dr. Rudolfa Steinera, nalazi se i Centar dr. Rudolfa Steinera u njegovoj rodnoj kuću u Donjem Kraljevcu. Misija ovog centra je širenje znanja, iskustva i prakse dr. Rudolfa Steinera s naglaskom na biodinamičku poljoprivredu kao održivo rješenje za izazove zaštite okoliša, socijalne i prehrambene politike 21. stoljeća, te senzibiliziranje i edukacija potrošača o vrijednosti i kvaliteti biodinamičke hrane. Centar dr. Rudolfa Steinera, institucija na svjetskom nivou za promociju i primjenu nauka dr. Rudolfa Steinera u svim aspektima njegovog djelovanja a naročito na području biodinamičke poljoprivrede.

U MEĐIMURJU JEDNA OD NAJLJEKOVITIJIH TERMALNIH VODA U EUROPI

Više od 100 godina termomineralna voda Termi Sveti Martin koristi se u svrhu poboljšanja zdravlja. Nekada dostupna samo kroz bunar, danas je na raspolaganju svima koji posjete Toplice na krajnjem Sjeveru Lijepe naše u Svetom Martinu na Muri. Provjerite kako djeluje jedna od najljekovitijih i najkvalitetnijih termomineralnih voda u Europi, koja je prema analizi vode u ovim toplicama stara više od 43.000 godina.

Termomineralna voda donosi bogatstva iz dubine i prenosi ljubav majke prirode svojom toplinom i ljekovitim mineralima. Ova izuzetno bogata termomineralna voda visoke mineralizacije poznata je još od 1913. godine kada je englesko-mađarska tvrtka London–Budapest vršila istraživanja i bušenja u potrazi za naftom, no umjesto nafte, potekla je termomineralna voda! Voda se danas crpi iz dvije bušotine uz ovu iz 1913. godine druga bušotina napravljena je 2014. godine.

MEĐIMURSKI EIFFFEL NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA

Na 341. metru nadmorske visine, samo tri i pol metra niže od najviše točke Međimurja Mohokosa, smjestio se Mađerkin breg s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda u kontinentalnoj Hrvatskoj, a zahvaljujući projektu CycleSeeing Attractour – CSA, vrijednom 1.463.966,46 eura, Međimurje je dobilo vidikovac i novi turistički sadržaj.

/// Nova turistička atrakcija sjevera Hrvatske: S tornja visokog 28 metara pogled puca na 4 države

Mađerkin breg je brdo iznad Štrigove prema granici sa Slovenijom, na 341 metru nadmorske visine, samo tri metra niže od najviše točke Međimurja. Prednost Mađerkinog brega je što se s njega vide čak četiri države, Slovenija, Mađarska, Austrija i Slovačka, a za lijepog vremena se može vidjeti i Sljeme.

Upravo tu smjestio se novi Biciklističko-informativni centar s vidikovcem nova turistička atrakcija Međimurja. Ideja vidikovca na Mađerkinom bregu proizašla je iz odabira lokacije koja na najbolji mogući način može prezentirati prirodne ljepote gornjeg Međimurja i njegovu zemljopisnu poziciju. U planu je i zip-line s Mađerkinog brega do Robadja, ali i “kontinentalne morske orgulje” odnosno goričko sviralo koje će svirati vjetar na vrhu Mađerkinog brega s vidikovca koji je već prozvan Eiffelovim tornjem Međimurja.

Naslovna fotografija: Mura i Mlin na Muri/ Turistička zajednica Sveti Martin na Muri

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.