ZMIJE NA PLITVICAMA – TREBAMO LI IH SE BOJATI?

Od pamtivijeka omražene, osuđivane i zbog toga ubijane, zmije i danas nerijetko povezuju sa zlom i zbog toga uništavaju. Da bi dobili pravu sliku o njima potrebno je razbiti strah, prevladati predrasude i nadići neznanje. Priča o zmijama u našem Nacionalnom parku priča je koja vas ne treba uplašiti, nego osvijestiti o ugrožavanju jedne važne životinjske vrste. Na Plitvicama od 15 vrsta zmija koje nalazimo u Hrvatskoj, bilježimo čak šest i rijetko ćete ih vidjeti i susresti jer zmije na Plitvicama, kao i svugdje bježe od ljudi – njihovog najvećeg neprijatelja.

Zmije su gmazovi, hladnokrvna skupina kralježnjaka, što znači da temperaturu svoga tijela reguliraju pomoću vanjske temperature. Hladnokrvnost je karakteristika koja podržava njihovo življenje u toplim područjima, ali ima ih i na snijegom prekrivenim staništima pa i u moru. Nepovoljne uvijete, hladnoću ili previsoku temperaturu preživljavaju u hibernaciji odnosno zimskom snu ili estivaciji kako se naziva ljetno mirovanje zmija. Pri visokim danjim temperaturama neke naše zmije, npr. poskok, aktivne su u sumrak ili navečer.

ZMIJE SU PREDATORI, NO PRI SUSRETU S LJUDIMA NAJČEŠĆE STRADA UPRAVO ZMIJA

Članak se nastavlja ispod oglasa

Koža im je prekrivena ljuskama i suha. Sve su zmije predatori, a svoj plijen love otrovom ili ga guše te ga cijelog gutaju. Gutanje plijena bez žvakanja omogućavaju im čeljusti koje su povezane samo ligamentima te se stoga mogu jako otvoriti doslovce razjapiti. Hrane se malim pticama, sisavcima, jajima, gušterima, vodozemci, ribe i kukcima.

Zmije nemaju vanjsko uho. Vibracije osjećaju preko donje čeljusti. Kako bi izbjegli susret s njima potrebno je pri hodu jače lupati o tlo kako bi proizveli vibracije ili pri hodu lupati štapom o pod. Na taj način zmija će nas osjetiti i skloniti se, te neće doći do neugodnih susreta, koji nerijetko završavaju smrću zmije. Iako su predatori, svjesne su da smo mi ljudi, ipak veća prijetnja njima nego one nama te se sklanjaju. Zmije na Plitvicama stoga ne trebaju vas plašiti, jer rijetko ćete ih susresti.

ŠEST VRSTA NA PLITVICAMA, SAMO DVIJE OTROVNICE

U Hrvatskoj je poznato 15 vrsta zmija, u Nacionalnom Plitvička jezera čak šest, što je dosta veliki broj obzirom na nepovoljne temperaturne uvijete koji ovdje vladaju. Od otrovnica na Plitvicama su prisutne riđovka Vipera berus i poskok Vipera ammodytes.

Neotrovnice koje su zabilježene u Nacionalnom parku su bjelica Zamenis longissimus, smukulja Coronella austriaca, bjelouška Natrix natrix, ribarica Natrix tessellata koju često nalazimo u i oko voda Plitvica gdje vreba i lovi plijen, najčešće ribu. 

ZMIJE SU UGROŽENE, NEPOTREBNO IH SE UBIJA IZ STRAHA I NEZNANJA

Danas su mnoge životinjske vrste, pa tako i zmije ugrožene, a ugrožavaju ih naše prometnice, cijepanje njihovog staništa, ubijanje, sakupljanje i naravno onečišćenje. U gotovo svim kulturama zmije se smatraju simbolom zla i podlosti i zbog toga nepotrebno ubijaju diljem svijeta.

No ako upoznamo njihov način života shvatimo kako su ove životinje zapravo korisne. Hrane se sitnim sisavcima te su vrlo učinkoviti prirodni deratizatori. Osim toga, kao i sve ostale vrste imaju svoju nezamjenjivu ulogu u prirodi koju čovjek mora razumjeti.

Poskok NE skače

Zmije nemaju udove koji bi im omogućili skakanje. U jesen se penju na granje stabala gdje se sunčaju. Ljudskom nepažnjom može se dogoditi da zmija padne s grane i u strahu ugrize čovjeka. Vjerojatno od tuda mišljenje da poskok skače pa je po tome dobio čak i ime.

Članak se nastavlja ispod oglasa

*Asklepijev štap (simbol farmaceuta) – oko štapa je omotana zmija (bjelica Zamenis longissimus), simbol izlječenja i novog života.

IZVOR I FOTO: 70 PRIČA ZA 70 GODINA NP PLITVIČKA JEZERA, AUTOR NP PLITVIČKA JEZERA

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.