Znate li gdje se nalazi tajanstveni otočić Badija?

Korčulanski arhipelag čini dvadesetak manjih otoka, otočića i hridi. Jedan od najpoznatijih je otočić Badija.

Do Badije možete raznim izletničkim brodovima iz grada Korčule, a cijena povratne karte je oko 60,00 kn po osobi, ovisi o tome s kim se vozite i koliko brzo želite stići. Za otprilike pola sata lagane vožnje stižemo do Badije. Brod je pun turista iz raznih zemalja koji su jedan dan u kolovozu odlučili provesti na ovom čarobnom otoku.

Osim samostana koji je ovdje najpoznatiji jedna od atrakcija su i jeleni lopatari koji ovdje slobodno šeću. Prvi par stigao je prije pola stoljeća s Brijuna. Pomalo je nestvaran prizor jelena koji se približavaju obali kako vi prilazite prema molu i sve su vam bliže i bliže dok ne dođete tik pred njih. Kao da ste na nekom kontinentalnom izletištu ili u planinama, a ne na otoku.

Čim smo sišli s broda oni najmlađi prvo hrle prema jelenima  koji se ne plaše naglih dječjih pokreta i čuje se cika oduševljenja da su ove inače plašljive životinje tako blizu njima i im jedu iz ruke. Siguran je ovo prizor za jednu od najljepših fotografija ovog ljeta, onu s jelenom i morem i plažom, sve u jednom kadru. Kao iz bajke. One morske, ali s jelenom.

Vrućina nas je brzo natjerala na prvo kupanje. U borovoj šumi intenzivnog mirisa koji tako paše našim plućima, gdje je koji stupanj hladnije i lagano pirka, ostavljamo stvari i skačemo s mola u kristalno čisto more s pogledom na visoki Pelješac. Na ovakav vrući dan, ostalo bi se koji sat duže u moru idealnom za osvježenje, ali prošlo je podne i vrijeme je za kratak predah u otočnom restoranu s kojeg se pruža pogled na franjevački samostan s desne strane.

Samostan u kamenu izvana već plijeni moj pogled da se prošetam čim prije do njega i da zavirim među zidove ove prekrasne građevine stoljećima postojane.

Na ulazu plaćam 20 kuna, što je niti 3 eura, korektna cijena čijom kupnjom sudjelujem u sanaciji samostana uznesenja Marije, održavanju i zaštiti samog otoka. Na ulazu nekoliko domaćih i par stranaca razmišljaju da li da izdvoje 3 eura ili da ih ipak ostave u obližnjem kafiću jer samostan je lijep i izvana, tako kažu.

Prvi stanovnici Badije bili su redovnici, benediktinci koji su u X.stoljeću tu osnovali samostan. Nakon njihova odlaska sredinom XIV.stoljeća franjevcima je darovano zemljište za izgradnju samostana, kasnije i cijeli otok. Ovdje su ostavili duhovan i kulturan trag kroz stoljeća bivanja na otoku i mnogih nevolja iza sebe koje ih nisu zaobišle. Među njima su Turci koji su u XVI.stoljeću opljačkali mnoge vrijednosti, zapalili crkvu, samostan i ukrali zvona iz protesta što nisu osvojili Korčulu. Na sam blagdan Velike Gospe te 1571.godine orkanska je bura zaustavila turske galije koje su odustale od napada i Korčula je spašena.U spomen na taj događaj kada su redovnici zajedno s mještanima molili pred ikonom Gospe da ih zaštiti, svake godine 2. kolovoza održava se procesija s brodicama noseći Gospinu sliku od korčulanske Katedrale sv. Marka do crkve na Badiji.

Skoro 100 godina kasnije od obrane Korčule neretvanski gusari ponovno napadaju i kradu zlato i srebrninu iz samostana te drugi gusari koji su odveli u roblje 4 redovnika koje su kasnije spasili građani Korčule. Na Badiji je nekoć bilo i sirotiše i gimnazija, školovali su se ovdje mnogi, a neki su i dali svoj život zbog vjere. Badija je tek 2003.godine vraćena svojim povijesnim vlasnicama – franjevcima nakon što su je 1949. komunističke vlasti preuzele i koristile Badiju kao sportski centar za treninge i natjecanja.

Kroz kamena vrata ulazim u pravokutno dvorište koje me natren podsjeti na Andaluzijske vrtove i palače gdje se na ulaz čeka satima, a ovdje tek pokoji znatiželjnik i ja hodamo kroz klaustar samostana iz XVI.stoljeća u potpunoj tišini. Na povišenom dijelu nalazi se cisterna prepuna raznih tegli začinskog biljka, limuna i jasmina, a trijem nošen gustim arkadama savršeno se uklapa u primjer klasičnog klaustra samostanske arhitekture.

Iz ljepote klaustra ulazim u crkvu s pet oltara. Sa sjeverne strane nalazi se barokni ulaz izrađen u mramoru koji vodi u kapelu Sv. Križa sagrađenu 1769. godine. Ovdje se nalazi najveći oltar u Dalmaciji izrađen od bijelog i plavog mramora u baroknom stilu kojeg je krasio impresivni badijski drveni križ koji se danas nalazi na Orebiću, a zbog kojeg se na otok Badiju stoljećima hodočastilo.

Ovim dvorištem moglo bi se šetati satima i u razno doba dana, i u tišini razmatrati pojam ljepote i duhovnosti. Šteta što smo otok napustili predvečer jer sigurno je posebno baš s ovog mjesta promatrati nebo kad padne noć i suze Sv.Lovre jer bio je baš 12.8. Morat ću se ponovno vratiti sljedeće godine.

Navede li vas put na Korčulu neka se otok Badija nađe na vašoj listi jer je dovoljno blizu da vas osvoji svojoj ljepotom, kulturom i duhovnošću.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.