Znate li koja je regija najsrdačnija u Hrvatskoj?

Booking.com već tradicionalno početkom godine dijeli nagrade Traveller Review Awards, a ove godine Hrvatska je među top pet najnagrađivanijih zemalja. Posebna nagrada ove vodeće svjetske online tvrtke na području putovanja stiže za Osječko-baranjsku županiju kao predvodnicu kontinentalnog turizma u Hrvatskoj. Naime, iako se među istaknutim prestižnim destinacijama našla po prvi put otkako postoji dodjela ove nagrade, Osječko-baranjsku županiju su korisnici platforme proglasili najsrdačnijom regijom u Hrvatskoj.

Ovo je priznanje potvrda slavonske i baranjske gostoljubivosti o kojoj se često govori.

Slavonija i Baranja neotkriveno su odredište, istkano od spleta magičnih prirodnih ljepota i krajolika. Ovdje se nalaze neke od posljednjih netaknutih močvara Europe, nepregledna žitna polja, bogati vinogradi i stoljetne hrastove šume.

Nizinu Osječko-baranjske županije omeđuju dvije velike panonske rijeke – hirovita Drava i moćni Dunav. Na jugu se ravnica izdiže prema brdima Krndije, Papuka i Dilja, dok se na sjeveru jedva primjetno prelijeva u Erdutski brijeg te Bansko brdo, poznato i kao baranjska planina. S obzirom na njezinu ‘visinu’ od 243 metra, nadimak ne treba čuditi.

Slavonci i Baranjci svoje goste daruju najvrjednijim darovima – iskrenim osmijehom i rukama široko otvorenim u znak tople dobrodošlice. Dobrota i velikodušnost utkani su u svaki susret, a doživljaji započinju punom trpezom, preporukama za slobodno vrijeme i općenito savjetima o tome kako putovati regijom poput pravog hedonista.

Gosti iz ovoga kraja odlaze puni priča o lokalnim okusima, mirisima i bojama, o šarmantno usporenom ritmu svakog pojedinačnog užitka, o začuđujućoj suigri tradicionalnog i modernog. Široka slavonska duša i baranjski šarm najveće su vrijednosti istoka Hrvatske.

Zlatna ravnica rodi brojnim, obilnim plodovima koji grade slavonsko-baranjsku gastronomiju u koju je utkana baština slavenske, mađarske, germanske i otomanske kuhinje. Ovdašnji kulinarski panteon čine divljač, razne riblje delicije, paprikaš, čobanac, ali i težačka hrana poput graha u ćupu ili jela od tijesta.

Svaki pravi objed počinje aperitivom – domaćom rakijom. Kažu da je grijeh probati samo jednu; blagotvorno djeluje na raspoloženje za stolom, pa se nazdravlja i po nekoliko puta, taman dok se na stol ne iznese neki od gastronomskih specijaliteta. A kad u pozadini zasvira tamburica ili zagudi violina… zalogaji samo klize, a vino ih samo prati.

Često se može čuti kako oni koji jednom u tu ljepotu dođu kao gosti, sljedećeg se puta vraćaju kao prijatelji, a mi vas pozivamo da se uvjerite u istinitost te tvrdnje.

Naslovna fotografija: TZ Osječko-baranjske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.