Znate li u kojem gradu se nalazi kuća iz 13. stoljeća?

Na zapadnoj obali Istre smješten je Poreč, grad star gotovo dvije tisuće godina. Talijanski Parenzo ili latinski Parentium jedan je od najvećih istarskih gradova, bogat kulama i zidinama još iz 15. stoljeća. Najznačajniji takav spomenik je Eufrazijeva bazilika, poznata i kao Eufrazijana. Izgrađena je u 6. stoljeću, za vrijeme cara Justinijana I. i biskupa Eufrazija po kojemu je i dobila ime. Godine 1997. UNESCO ju je proglasio Svjetskom kulturnom baštinom, a do danas je njezin izgled doživio niz promjena.   

Osim Eufrazijeve bazilike posebnost ovog grada je i u najstarijoj očuvanoj kući koja datira iz 13. stoljeća, čime se može pohvaliti malo koji grad u Hrvatskoj. Riječ je o romaničkoj kući sagrađenoj na Trgu Marafor, u starom dijelu grada. Uz Kanoniku ona je najstarija sačuvana kuća u Poreču, a zadnji put je obnovljena u 20. stoljeću. Ova građevina bila je u sklopu stambenog bloka koji je u Drugom svjetskom ratu uništen, pa danas kuća stoji kao samostalni objekt. U vrijeme turističke sezone u prizemlju kuće mogu se pronaći suveniri, dok je na katu etnografska zbirka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Poreču pripadaju tri mala otoka, Altijež, Regata i Sveti Nikola, a njihova zanimljivost je u tome što su nenaseljeni. Obala Poreča i njegovih otoka duga je 37 kilometara, a na njoj se može pronaći preko 20 primamljivih plaža. Neke od najpoznatijih su Astra, Kras, plaža u uvali Peškera, Crnika i brojne druge. Plaže su označene Plavom zastavom, međunarodnim simbolom čistog mora i uređene obale, što se neprekidno prati već 25 godina. Upravo ta oznaka turistima jamči kvalitetu mora koju ne žele propustiti.

Uz povijesna bogatstva i primamljive pješčane plaže, turizmu u Poreču doprinosi i proizvodnja organske hrane, uzgoj grožđa i maslina, kao i proizvodnja kvalitetnih sorta vina, Malvazije, Merlota, Terana, i Pinota. Upravo iz tog razloga grad je obogaćen brojnim restoranima, enotekama i konobama koje vrijedi posjetiti. Osim gastronomske ponude, Poreč nudi i razne sportske aktivnosti te bogat noćni život za mlađe posjetitelje.  

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.