Zove vas Moslavina domovina Škrleta

U zagrljaju Lonjskog polja na obroncima Moslavačke gore uzdižu se voćnjaci i vinogradi vinorodnog kraja Moslavine. Duga tradicija vinogradarstva i njege autohtonih zaboravljenih sorti vinove loze, Škrleta, Moslavca i Dišeće ranine omogućila je ljubiteljima zlatne kapljice nezaboravno iskustvo gastro i eno doživljaja u netaknutoj prirodnoj i tradicijskoj baštini ovoga kraja.

Prvi puta spomenut prije više od 130 godina, nektar s moslavačkog gorja, Škrlet ujedno i brend Moslavine svoje mjesto pronalazi na osunčanim obroncima Moslavačkog gorja zaštićen i njegovan kao najvrijednije blago Sisačko-moslavačke županije u svojim lepršavim, harmoničnim, cvjetno voćnim mirisima i aromama kakve samo ovaj kraj poznaje. Ovnek Žuti, staro ime za ovnoliki grozd Škrleta postao je stilizirani zaštitni znak ove izvorne sorte kojom se danas entuzijastično bave veliki i mali vinari  ujedinjeni u zajedničkoj želji za promocijom i očuvanjem ove nježne i osjetljive sorte, zbog koje nerijetko ističu kako ona traži svoga slugu i svojeg gospodara. Vino je nježne, svijetlo žute boje s nijansama zelene, elegantnog tijela, nepcu ugodno i uravnoteženo, svježe, finih i nenametljivih, specifičnih sortnih okusa. Nježan cvjetni miris nadopunjuje miris agruma, jabučastog i koštićavog voća te lagane herbalne note. O njegovoj jedinstvenosti i kvaliteti govore i podaci dobiveni ocjenjivanjem moslavačkih vina sredinom 19. stoljeća u Beču, na inicijativu grofa Erdodya. Iznimno bogata povijest i duga tradicija vinogradarstva ostavila je neizbrisiv pečat ovom kraju, koji se očituje i u kvaliteti njegovih vina.

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Tko pije ide u raj’ rekli bi Moslavci, a tko pije taj dobro i obilno jede, složite ćete se!

Moslavina je kraj bogate, domaće tradicijske kuhinje čijim vinogradima se nerijetko širi zamaman miris krapeca v procep ili šarana na rašljama, izvrsne juhe od vrganja, belih devenica i vanjkuša s domaćim kravljim sirom. Peku su se tu i kukuruzne bazlamače i tuku beli žganci s prepečenim vrhnjem, valjaju se i šufnudle i trganci sa špekom i to sve u ruhu tradicije dobrog jela i pila.

Moslavačko gorje štit Moslavine, bogate flore i faune u sebi krije tajne 500 milijuna godina stare prošlosti što zasigurno ovaj kraj čini još posebnijim a to su prepoznali i u Kutini najvećem gradu ove regije organizirajući manifestaciju Festival vina MoslaVina Kutina, projekt oživljavanja i revitalizacije zaboravljanih autohtonih sorti. Ovaj vinski festival posvećen je izvornim hrvatskim sortama i izvornim sortama susjednih zemalja. Održavaju se posebni programi vođenih kušanja vina, radionice i predavanja uz nezaobilazan cooking show sljubljivanja hrane i vina uz koncerte i ostale zabavne sadržaje. U stopu ih prati i Popovača u kojoj se organiziraju Večeri Škrleta i moslavačke kuhinje, te poznata manifestacija koja nas vodi u Voloder na Voloderske jeseni gdje je također moguće u sklopu dnevnih aktivnosti posjetiti vinograde i vinske podrume Moslavine.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

NAJČITANIJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije