10 najljepših plaža na otoku Braču: Nemoguće je odabrati samo jednu!

Treći po veličini otok Jadranskog mora, sa svojih 175 kilometara, Brač nudi za svakoga po nešto. Bračke uvale kriju šljunčane, kamenite i pješčane plaže i na kojoj god strani otoka se nalazili, pronaći ćete plažu idealnu za sebe. Dodatnu čar bračkim plažama pridaje divlja mediteranska priroda i čisto azurno more, a zahvaljujući više od 2600 sunčanih sati godišnje, Brač je idealan za osvježenje u kristalnom moru kojem ne treba apsolutno nikakav filter na fotografijama. U moru brojnih plaža, izdvojili smo deset najljepših, a kad krenete čitati, bit će preteško izabrati samo jednu… Ljeto je tek pokucalo na vrata, stignete ih obići sve!

1. Zlatni rat – najprepoznatljivija vizura Bola

Kada netko spomene otok Brač ili plaže u Hrvatskoj, najčešće je prva asocijacija fascinantni Zlatni rat, plaža koja je stekla svjetsku popularnost.

Rajska plaža Zlatni rat jedna je od najljepših šljunčanih plaža na hrvatskoj obali, a ujedno i najprepoznatljivija vizura Bola. Jedinstvena je u cijelom svijetu i sa razlogom ju nazivamo i SymBOL of the Adratic

Nastala je taloženjem finog zlatnog šljunka oko podmorskog grebena pružajući se poput jezičca i do 500 m u more. Pod utjecajem vjetrova, valova i morskih strujanja vršak Zlatnog rata stalno mijenja svoj oblik čineći ga svaki put drugačijim i ponovno zanimljivim. Taj predio je inače zaštićeno prirodno područje i omiljeno mjesto surfera i kite-surfera iz cijelog svijeta. Plaža Zlatni rat udaljena je svega 2 km od Bola. Do plaže je moguće doći automobilom ili laganom 20 minutnom šetnjom uz more. U ljetnim mjesecima svakih pola sata do plaže vozi mali turistički vlakić kao i turistički brodovi koji polaze iz luke Bol.

5 zanimljivosti o plaži Zlatni rat

  1. Mjerenja su pokazala da je Zlatni rat svake godine sve duži. Ukupna površina žala iznosi 19.900 metara kvadratnih, a pošumljenog dijela 8.600 metara kvadratnih. Oblik plaže ovisi o utjecaju valova i morskih struja. Te iste struje i vjetar zaslužni su za fenomen mijenjanja oblika Zlatnog rata. Vrh Zlatnog rata malo je povijen k zapadu, malo k istoku, a na žalu se ponekad napravi i maleni bazenčić. Zbog svega toga nazivaju ga geomorfološkim čudom i zakonom je zaštićen kao značajni krajobraz. Više na LINKU.
  2. Zmajevi na Zlatnom ratu svojedobno su bili normalna pojava, ne oni mitski doduše. Naime svojedobno su se avanturisti željni adrenalina spuštali zmajevima sa 780 metara visoke Vidove gore, koja se nadvija iznad Zlatnog rata. Zbog sigurnosti kupača ova avantura je danas zabranjena.
  3. Zlatni rat je jedna od rijetkih hrvatskih plaža koje ponekad zabijele snježne pahulje. Prizor je to koji se ne zaboravlja i ova pojava je zanimljiva jer upravo Brač je jedno od najsunčanijih područja Lijepe naše s gotovo 2700 sunčanih sati godišnje.
  4. Prestižni magazin Conde Nast Traveller prije nekoliko mjeseci je bračku plažu Zlatni rat ponovo uvrstio među najljepše europske plaže. Osim Zlatnog rata, na popisu su se našle plaže na Korzici, u Grčkoj, Francuskoj, Španjolskoj, ali i u Škotskoj i Norveškoj.
  5. Uz Zlatni rat veže se i legenda o kamenu sreće koji je zapravo simbioza školjke i kamena, a koju je moguće pronaći među kamenčićima na plaži. Cijela priča NA LINKU.

2. Plaža Murvica – impresivna kulisa čiste prirode

Dok ste u blizini Zlatnog rata, bila bi prava šteta ne posjetiti još jedan prekrasan krajolik čistog mora i iskonske prirode – tek nekoliko kilometara zapadno od prepoznatljive vizure Bola, smjestila se plaža Murvica, u istoimenom mjestu kraj Bola.

Za razliku od susjednog Zlatnog rata, ova je plaža manja, no i to ima svojih čari. Impresivnu kulisu u zaleđu plaže pružaju južne padine Vidove gore s možda i najstrmijim vinogradima u Hrvatskoj. Plaža je sačinjena od sitnog šljunka, omeđena stijenama i okupana pjenušavim valovima čistog mora. Kad se već nađete u Murvici, osim uživanja u lijepom bračkom krajoliku, svakako vrijedi posjetiti obližnju Zmajevu spilju i Dračevu luku s ostacima redovničkih nastambi još iz 15. stoljeća.

3. Kotlina i Bijela kuća – plaže u Bolu smještene jedna uz drugu

Plaže Kotlina i Bijela kuća dvije su plaže jedna uz drugu na istočnoj strani Bola, a između njih je samo stari dominikanski samostan smješten na uskom poluotoku, jedna od najljepših vizura Bola. Plaže se nalaze uz slavnu Bijelu kuću, jedan od prvih hotela izgrađenih u ovom popularnom ljetovalištu. Danas Bijela kuća čeka na obnovu i mjesto je održavanja iznimno popularnog art festivala Graffiti na Gradele koji se održava ovog mjeseca, a više o programu smo pisali U ČLANKU. Ove plaže oko Dominikanskog samostana nude osvježenje u sjeni borova, a u neposrednoj blizini je i nekoliko ugostiteljskih objekata. Plaže su šljunčane, obala je pitoma, a more plitko.

4. Plaža Martinica – omiljena među lokalnim stanovništvom

Dok ćete na Zlatnom ratu u Bolu gotovo uvijek malo teže pronaći svoje mjesto za ručnik, na plaži Martinici gužva je puno manja što ju čini omiljenom među mještanima koji traže mir na plaži. Martinica se nalazi na istočnoj strani Bola, u zaklonu od hridi na kojoj se nalazi dominikanski samostan. Šljunčana je, s obalom blagog pada koja je pogodna za mališane.

Često se uz nju veže i pridjev romantična pa ako na odmor idete sa svojom boljom polovicom, znate koju plažu posjetiti. Na plaži nećete pronaći puno dodatnih sadržaja – samo čistu prirodu, a budite pripravni i ponijeti si pokrivala za glavu i kremu za sunčanje jer nema puno hlada. Ipak, osvježenje ćete pronaći u obližnjem kafiću.

5. Plaža Lovrenčina – pješčana plaža za ljubitelje aktivnog odmora

Na posve drugoj strani otoka Brača, nekoliko kilometara istočno od Postira, smjestila se uvala s pješčanom plažom Lovrenčina.

Ova plaža oduševit će ljubitelje pješčanih plaža, osobito zato što se pijesak pruža i do stotinjak metara od obale. Lovrečina se smjestila na sjevernoj obali otoka Brača, između Postira i Pučišća, a poznata je ne samo po ljepoti, nego i vrijednim arheološkim nalazištima koja nam kazuju da su i stari Rimljani uživali na ovome mjestu. Plaža je u uvali do koje se može doći cestom, pješačkom stazom ili morem.

Predah od sunca i uživanja u plitkom i mirom moru osigurat će vam hladovina borove šume ili obližnji ugostiteljski objekti. Sudeći po obližnjem arheološkom nalazištu, čini se da su i stari Rimljani uživali u Lovrečini.

U Lovrečini se nalaze ostaci nekadašnje bazilike Sv. Lovre iz 5. i 6. stoljeća, a na blagdan Sv. Lovre 10. kolovoza ovdje hodočaste vjernici iz okolnih bračkih mjesta. Uvala je popularna među obiteljima s djecom koja ondje uživaju gradeći kule u pijesku, ali i rekreativcima koji žele iskušati svoje potencijale u piciginu.

6. Za sve ljubitelje pijeska pod nogama – Vela luka kod Supetra

Kad uđete u more s plaže Vela luka kod Supetra, pod nogama ćete osjetiti pijesak. Plaža Vela Luka smještena je 2 km od centra Supetra na otoku Braču, a ova prekrasna plaža sastoji se od dvije uvale koje su smještene u blizini jedna druge i zovu se Vela Luka i Mala Luka. Do plaže se može doći pješice lijepom šetnicom uz obalu i automobilom, a u blizini se nalazi parking, pa je pogodna za obiteljski odmor.

Plaža je na jednom dijelu betonirana, pri sredini je šljunčana, a pri kraju uvale kamenita, međutim na morskom dnu u cijeloj uvali je fini pijesak. More je plitko i pogodno je za djecu i neplivače. Plaža je okružena borovom šumom koja stvara prirodni hlad i zaštitu od ljetnog sunca.

7. Bili rat – poznata plaža prepuna sadržaja

Bili rat, jedna od najatraktivnijih plaža također se nalazi u Supetru i nudi veliki izbor sadržaja, stoga je izvrsna za aktivnije provođenje vremena. Kad vam dosadi kupanje i igranje, sjednite u hlad borove šume i uživajte u hladnom osvježenju. Na plaži se izmjenjuju šljunčani i popločeni dijelovi namijenjeni kupačima, a široke pličine oduševljavaju djecu i njihove roditelje. Oni koji traže hladovinu, naći će je u gustim sjenama mirisnih borova.

Važno za znati: Do nje se može stići samo pješice ili brodom.

8. Tri mosta – nakon šetnje rivom pravac na osvježenje

Duga i lijepa supetarska plaža Tri Mosta nudi obilje sadržaja, a iako je vrlo blizu centru grada, more uz nju je doista kristalno čisto. Plaža Tri Mosta glavna je gradska plaža u Supetru i vrlo lako dostupna. Zbog bogate ponude sadržaja i lijepog šljunka pogodna je za obiteljski odmor. Na ovoj popularnoj plaži među bogatom ponudom svatko će pronaći nešto za sebe – tu su vodeni sportovi, igralište za djecu, parasailing za one aktivnije, ili slatkoća nečinjenja od jutra do večeri u nekom od mnogih ugostiteljskih objekata za one koje svlada “fjaka”.

9. Acapulco – plaža imenovana po svjetskom ljetovalištu

Acapulco je plaža koju ćete uočiti s lijeve strane čim se iskrcate s trajekta u Supetru. Šljunčana je, a specifična je po lukobranu koji Acapulco dijeli na dva zaljeva i daje prepoznatljiv izgled plaži koji je danas nezaobilazan motiv gotovo svake razglednice iz Supetra.

Ondje ćete pronaći i zanimljiv beach bar u kojem se možete rashladiti uz ljetni koktel, a plaža je poznata i po popularnom glazbenom festivalu Voi’sa koji se ondje održava.

10. Još jedna plaža svjetskog imena – pravac na Baywatch

U naselju Sumartin pronaći ćete plažu Baywatch. Prekrasna plaža udaljena je 15 minuta hoda od centra grada i pruža spektakularan pogled na Makarsku i planinu Biokovo.

Djeca vole ovu plažu zbog sitnog šljunka i velikog igrališta na moru, dok roditelji uživaju na suncu ispijajući hladno piće iz obližnjeg beach bara.

Naslovna fotografija: Visit Brac/ Facebook

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.