Kamen sreće sa Zlatnog rata

Rajska plaža Zlatni rat jedna je od najljepših šljunčanih plaža na hrvatskoj obali, a ujedno i najprepoznatljivija vizura Bola. Nastala je taloženjem finog zlatnog šljunka oko podmorskog grebena, a pruža se u more poput jezičca i do 500 metara. Pod utjecajem vjetrova, valova i morskih strujanja vršak Zlatnog rata stalno mijenja svoj oblik, čineći ga svaki put drugačijim i ponovno zanimljivim. Taj predio je inače zaštićeno prirodno područje i omiljeno mjesto surfera i kite-surfera iz cijelog svijeta.

Ova se plaža proteže na području od Pakline do rta Borak i ceste za Murvicu, u općini Bol. Nosi titulu zaštićenog geomorfološkog spomenika od 1965. godine. Plaža Zlatni rat udaljena je svega 2 kilometra od Bola, a do nje je moguće doći automobilom ili laganom 20 minutnom šetnjom uz more. U ljetnim mjesecima svakih pola sata do plaže vozi mali turistički vlakić, kao i turistički brodovi koji polaze iz luke Bol.

Uz Zlatni rat veže se i legenda o kamenu sreće koji je zapravo simbioza školjke i kamena, a koju je moguće pronaći među kamenčićima na plaži. Istini za volju, radi se zapravo o ‘poklopcu’ jedne vrste morskog puža, kojeg valovi izbace na suho. Takvi ‘kamenčići’ se mogu naći svugdje po svijetu, a razlikuju se u nijansama – po veličini i izraženosti spirale. No, bolska mu je specifičnost ta što ga se u Bolu može naći rijetko gdje drugdje osim na Zlatno râtu, pa je iz toga potekla legenda kako će onome tko ga nađe donijeti sreću.

U pravilu, budete baš sretni što ste našli kamen sreće, jer potraga za njim najčešće bude bezuspješna. No, postoje oko Bola i druge prekrasne plaže na kojima ćete se zateći ispunjeni iskonskom srećom, samim time što ste tamo.

Na plaži Borak kod Bola ćete pronaći vjerojatno najviše sadržaja od svih plaža na Braču – teren za odbojku na pijesku mjesto je gdje se možete dobro zabaviti i upoznati nove ljude, a tu su i ronilački te surferski klub.

Kada Boljani idu na kupanje, obično se nađu u Murvici, mjestašcu kraj Bola. Plaža Murvica jako je popularna, lijepa je i smještena u okruženju iskonske prirode. Nalazi se na južnom dijelu otoka Brača, ispod naselja Murvica. Za razliku od susjednog Zlatnog rata, ova je plaža manja, no i to ima svojih čari. Impresivnu kulisu u zaleđu plaže pružaju južne padine Vidove gore s možda i najstrmijim vinogradima u Hrvatskoj. Plaža je sačinjena od sitnog šljunka, omeđena stijenama i okupana pjenušavim valovima čistog mora. Kad se već nađete u Murvici, osim uživanja u lijepom bračkom krajoliku, svakako vrijedi posjetiti obližnju Zmajevu spilju i Dračevu luku s ostacima redovničkih nastambi još iz 15. stoljeća.

Plaže Kotlina i Bijela kuća dvije su plaže jedna uz drugu na istočnoj strani Bola, a između njih je samo stari dominikanski samostan smješten na uskom poluotoku, jedna od najljepših vizura Bola. Plaže se nalaze uz slavnu Bijelu kuću, jedan od prvih hotela izgrađenih u ovom popularnom ljetovalištu. Danas je Bijela kuća mjesto održavanja iznimno popularnog art festivala Graffiti na Gradele. Ove plaže oko Dominikanskog samostana nude osvježenje u sjeni borova, a u neposrednoj blizini je i nekoliko ugostiteljskih objekata. Plaže su šljunčane, obala je pitoma, a more plitko.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica općine Bol
Foto: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.